Wil je eens iets bijzonders serveren op een speciaal etentje thuis of met de feestdagen, maak dan deze kranssalade met gerookte zalm en paling. Ik heb het op een heel groot rond bord geserveerd en er een krans van gemaakt om het extra feestelijk te maken. Ik heb twee soorten gerookte zalm gebruikt voor deze salade, namelijk warm en koud gerookte zalm.

 

Warm gerookte zalm

 

De warm gerookte zalm wordt op een hogere temperatuur gerookt dan de koud gerookte zalm. De temperatuur wordt langzaam opgevoerd tot 80 °C. Voordat de zalm gerookt wordt, wordt het eerst met zout gepekeld. De warm gerookte zalm kan in kleine filets gerookt en verkocht worden. Het heeft een hele andere structuur dan de koud gerookte zalm, is veel smeuïger en zacht van structuur. De zalm gaart tijdens het roken.

Twee lekkere recepten met warm gerookte zalm zijn deze Sushi bowl met warm gerookte zalm en Kedgeree met warm gerookte zalm.

 

Koud gerookte zalm

 

Bij de koud gerookte zalm wordt de zalmzijde in z’n geheel gerookt. De zalm wordt eerst gepekeld en gedroogd voordat het op lage temperatuur (tot 25˚C) gerookt wordt. Dit proces kan wel 24 uur duren.
Koud gerookte zalm wordt meestal in dunne plakjes verkocht.
De zalm is niet helemaal rauw, maar als je zwanger bent, zou ik deze zalm niet eten.

Een heerlijk en feestelijk recept met koud gerookte zalm zijn deze Gerookte zalmrolletjes met aspergetips.

 

Paling

 

Paling is echt een Hollandse delicatesse met een unieke smaak. Door het ambachtelijk roken, heeft de paling een verfijnde en karakteristieke smaak. Paling is net zoals de zalm gezond omdat het veel enkel- en meervoudige onverzadigde vetzuren bevat.
Het is een prijzig product, koop het daarom alleen maar voor een speciale gelegenheid.

En ik heb nog twee feestelijke recepten met paling, namelijk Gepofte paarse zoete aardappel met paling, Rode biet carpaccio met paling.

 

Tips:

 

Natuurlijk kan je deze salade om een andere manier of bord/schaal serveren. Maar voor de feestdagen vond ik het leuk om er een krans van te maken.

Je kunt de salade al van tevoren maken. Dek het goed af met huishoudfolie en zet het in de koelkast.

Haal het een uur voor het serveren uit de koelkast, de smaken van de gerookte vis komen beter tot z’n recht als je het niet te koud serveert.

 

 

Recept Kranssalade met gerookte zalm en paling: