Ik doe mee aan de Eet als een pionier challenge. Mocht hiervoor al diverse leerzame masterclasses bijwonen. De challenge is: maak een gerecht met de zeven zogeheten Flevopolder helden zoals de aardappel, appel, biet, lam, lof, kip en walnoot. Het gerecht moet voor 80% uit groenten, noten, paddenstoelen, fruit en/of zaden en 20% uit eiwitten bestaan. Natuurlijk allemaal lokaal uit onze mooie polder. Het beste van Flevoland op een bord. Ik heb gekozen voor de uien, bietjes, paddenstoelen, walnoten, sojaboontjes en lamsvlees uit de polder. En heb daar deze Bhaji, biet, paddenstoeltjes met lamsfilet van gemaakt.

De challenge is dus 80% groen en 80% lokaal. De chefs worden uitgedaagd om van deze prachtige producten uit de Flevopolder een gerecht samen te stellen.

 

De producten uit de polder

 

De uien worden heel veel geteeld in de polder, dus die wilde ik sowieso gebruiken.

 

De rode bieten zijn voor mij ook echt Flevoland. Lekker vers van het land en daarbij nog biologisch, wat wil je nog meer. Ik heb ze eerst gepoft** in de oven. Hierdoor krijgen ze een nog intensere bietensmaak heerlijk. Daarna een zoetzuur gemaakt van de in blokjes gesneden biet.

 

Paddenstoelen uit de polder, jawel! Ze worden in de buurt gekweekt ….. the champions van de polder! Lekker even aangebakken in zelfgemaakte misoboter* voor nog meer umami.

 

En dan de sojaboontjes. Sinds kort komen deze groene rakkertjes ook uit de polder. Ze zorgen voor een mooie kleur op het bord en een knapperige bite bij het gerecht.

 

En over knapperig gesproken….. gehakte walnoten uit de omgeving zorgen hier ook voor.

 

En dan het lamsvlees. Waarom halen we dat uit Nieuw-Zeeland terwijl ze hier in de omgeving lekker grazen. Ze zorgen er ook nog eens voor dat die nare berenklauw verdwijnt omdat ze die lekker oppeuzelen. Al die heerlijke kruiden en grassen die ze eten kan je proeven in het vlees.

 

Multi culti

 

Omdat onze polder een mooie mix van mensen geworden is, wil ik dit gerecht bijzondere smaken meegeven. Het is een beetje Oosters geworden en ik moet zeggen dat de smaken heel goed bij

elkaar passen. Het is een uitgebreid gerecht geworden, maar dan serveer je wel iets bijzonders.

 

 

Recept Bhaji, biet, paddenstoeltjes met lamsfilet: