Ik wilde een risotto met voorjaarsgroenten maken. Dacht dat ik nog genoeg risotto rijst in huis had, maar het was maar een heel klein beetje. Wel had ik nog genoeg orzo in huis. Daarom is het een orzotto met asperges en dillepesto geworden. En eigenlijk vind ik orzo pasta ook nog eens lekkerder dan risotto rijst, dus dat kwam goed uit. Een heerlijk smeuïg pastagerecht met lekker veel groene groenten erin.

 

Orzo

Orzotto met asperges en dillepesto

Orzo pasta is een pastasoort wat heel erg op een rijstkorrel lijkt. Het heeft de vorm en de grootte van rijst. Deze pasta wordt veel gebruikt in de landen aan de Middellandse zee. In Italië wordt het veel gebruikt in soepen of in een salade. In Griekenland wordt het ook in salades gebruikt of wordt er een pilaf van gemaakt.
Het voordeel van orzo is dat het snel gekookt is en een lekkere smeuïge structuur krijgt.
Je kunt ook risottorijst gebruiken voor dit gerecht, houd er dan rekening mee dat risottorijst langer moet koken dan de orzo.

 

Groene groenten

 

Omdat de asperges en zeekraal nu in het seizoen zijn, heb ik deze erin verwerkt met daarnaast nog wat erwtjes uit de vriezer. Je kunt natuurlijk ook alleen asperges gebruiken. En in principe kan je elke groene groenten zoals boontjes, peultjes, sugar snaps, tuinboontjes en/of spinazie erin doen. Wat jou maar lekker lijkt.

 

Pesto

 

Als de orzo gaar is, meng je er op het laatst de pesto in. Ik heb een dillepesto gemaakt omdat ik dit lekker vind bij de groene asperges en de erwtjes. Als jij een basilicumpesto wilt maken is dat natuurlijk ook prima. Koop alsjeblieft geen potje pesto, dit is echt niet lekker.

 

Tips:

 

De dillepesto* kan je ruim van tevoren maken en in een jampotje in de koelkast bewaren. Als je er een vegetarisch gerecht van wilt maken, laat dan de ansjovis in de pesto achterwege.

 

 

Recept Orzotto met asperges en dillepesto: