Carrots and leeks Turkish style heet het recept van Yotam Ottolenghi, waar ik dit recept paarse wortelen en prei met 5 granen op gebaseerd heb. Zoals jullie misschien wel weten ben ik groot fan van Yotam Ottolenghi. Vooral de manier waarop hij groente verwerkt in zijn recepten.
Het is een bewerkelijk recept, je moet er namelijk de tijd voor nemen om alle smaken goed in het gerecht te krijgen. Om de meeste smaak aan de groenten te krijgen, kook je ze zoals je risotto zou bereiden, schrijft Yotam in zijn recept. Dus steeds een beetje bouillon toevoegen tijdens het koken. Ik heb dit wel gedaan, maar ik denk dat als je de groenten gewoon in een keer kookt in de bouillon, dat dit niet heel anders zal smaken.
Omdat ik nog paarse wortelen in huis had, heb ik deze gebruikt. Alleen was ik wel zo verstandig om de prei apart te koken. Anders was alles paars geweest denk ik.
Ik raad je dus aan om de ‘gewone’ oranje wortel te gebruiken.

 

Je kunt de wortelen met prei serveren als bijgerecht, maar ik heb – door de toevoeging van de granen – er een complete maaltijd van gemaakt. Ik heb biologische 5-granen gebruikt hiervoor, maar je kunt bijvoorbeeld ook farro, tarwekorrels, rijst of een ander soort graan gebruiken.

 

En nog zo’n bijzonder vegetarisch gerecht met granen en wortel is deze Tarwe met wortels en kikkererwten. Probeer dat ook eens!