Ik mocht quinoa, knoflook en koolzaadolie uit onze eigen polder ontvangen. Hoe bijzonder is dat! Nou ik vond dat ik er daar een lekker recept van moest maken. Het is deze quinoa salade met courgette geworden. Je kunt de salade warm, lauwwarm of koud serveren. Lekker als lunch, voorgerecht, bijgerecht of avondmaaltijd.

 

Quinoa

 

Deze Hollandse quinoa uit de Flevopolder is 100% natuurlijk en biologisch. Het bedrijf teelt met veel passie quinoa en doet dit zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En ze zijn het enige bedrijf dat quinoa in eigen beheer heeft.
Dit bedrijf gelooft dat lokaal telen veel beter is dan import. En daar ben ik het helemaal mee eens. Zo blijft de quinoa beschikbaar voor de bevolking in Zuid-Amerika. En is lokale productie in eigen land zoveel duurzamer dan quinoa wat uit verweggistan moet komen.

 

Quinoa is een (spreek je uit als: Kien-wah), is een op graan lijkend product. Het is een fijnkorrelig, eiwitrijk gewas uit Midden en Zuid-Amerika en wordt ook wel het supergraan genoemd. De eiwitsamenstelling van quinoa is vrijwel net zo compleet als dat van vlees of eieren. En in quinoa zitten ook veel meer vezels dan in bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Het is glutenvrij, licht verteerbaar en koolhydraatarm. De structuur van quinoa lijkt een beetje op die van couscous. Quinoa is lekker als ontbijt, bijgerecht of in salades.

 

Ik heb nog meer quinoa recepten voor jullie, wat dacht je bijvoorbeeld van Bloemkool en quinoa salade, Quinoa met wortels en bietjes uit de polder of Groene quinoa voorjaars bowl. Klinkt goed toch?

 

Courgettes

 

De courgette is een veelzijdige groente. Doordat deze groente niet zoveel smaak van zichzelf heeft, kan je het goed combineren met andere smaken. Ik heb de gele en groene courgette gegrild, dit geeft de groente zoveel smaak. In plaats van de courgettes in dunne linten te snijden, kan je ze natuurlijk ook in blokjes of plakjes snijden en dan grillen.

 

Tahindressing

 

De groene kruiden voor de tahindressing kunnen basilicum, peterselie, verse munt, koriander, bieslook of dragon zijn. Of een combinatie hiervan, is ook erg lekker.

 

Tip:

 

Je kunt het gerecht vegan maken door de halloumi er niet bij te serveren.

 

 

Recept Quinoa salade met courgette: