Ik heb deze salade eens in Spanje gegeten en vond hem zo lekker. De Spaanse salade met aardappel en boontjes oftewel Ensalada Rusa is een klassieke salade dat populair is in heel Spanje. Met een combinatie van in blokjes gesneden aardappelen en gekookte groenten is ingeblikte ansjovis hier de echte ster. Dit is een makkelijke en veelzijdige toevoeging aan elk tapasmenu, en het werkt net zo goed als een eenvoudig bijgerecht.

 

Spaanse salade

 

Spaanse aardappelsalade is een beetje eigenaardig. Het heet Ensalada Rusa of Ensaladilla Rusa in het Spaans. Dit vertaalt zich naar ‘Russische salade’ of ‘kleine Russische salade’. Gezien de naam is het niet verwonderlijk dat het veel kenmerken deelt met de traditionele Russische salade.
De klassieke Russische salade van tegenwoordig bestaat uit kleine stukjes vlees, meestal kip of rundvlees. Het werd in de jaren 1860 in Moskou uitgevonden door een Belgische chef-kok genaamd Lucien Olivier en is sindsdien aanzienlijk geëvolueerd. Er zijn over de hele wereld versies van Russische salade, en velen hebben verschillende namen en hebben kleine wijzigingen in hun bereiding.
Ongeacht de oorsprong, Spaanse aardappelsalade is een iconisch gerecht in Spanje en siert ook veel tapasmenu’s. Het is verrassend eenvoudig te maken en heeft veel gemeen met andere recepten voor aardappelsalades, zoals een mayonaisebasis en zelfs gehakte hardgekookte eieren.

 

Hoe verschilt Spaanse aardappelsalade van Russische salade?

 

Wat het misschien wel het meest uniek maakt van andere variaties, is de toevoeging van ansjovis. Ensalada Rusa heeft zelfs binnen Spanje vele variaties, van restaurant tot restaurant en van huis tot huis.
Hoewel het vaak wordt geserveerd met kleine gebroken broodstengels die in de salade worden gestoken, kan het ook met Pan con tomate geserveerd worden.
Er zijn veel verschillende manieren om aardappelsalade te maken, maar deze Spaanse versie is perfect voor tapasmaaltijden. Het is een beetje ingetogener dan sommige andere super smaakvolle tapasrecepten, dus het is een leuke manier om het menu in evenwicht te brengen.

 

Welke aardappelen zijn het beste voor aardappelsalade

 

Technisch gezien kun je aardappelsalade maken met elk type aardappel dat je lekker vindt, maar er zijn enkele soorten die beter zijn dan andere.
De beste aardappelen voor aardappelsalade zijn vastkokende aardappelen met een dunne schil die minder zetmeel bevatten. Ik heb daarom krieltjes gebruikt.
Probeer bloemige, zetmeelrijke aardappelen te vermijden die uit elkaar kunnen vallen als je ze kookt.

 

Deze salade is lekker bij deze Krabbetjes of Blackened kip.

 

 

Recept Spaanse salade: