Een kruidige stoofpot gemaakt van rundvlees, kleine uien en tomaat, dat is deze Stifado Griekse runderstoofpot. Wellicht heb je het eens geproefd toen je in Griekenland was, maar nu kan je het lekker zelf thuis maken. De Grieken eten dit het hele jaar door, maar ik vind het lekker om te bereiden in het najaar of de winter. Als de dagen korter en kouder worden, vind ik stoofpotjes het lekkerst.

 

Stoofvlees

 

Dit is vlees wat op laag vuur heel lang heeft staan pruttelen, waardoor het vlees zo gaar wordt dat het net niet uit elkaar valt. Je moet wel even geduld hebben, maar dan krijg je ook wel iets heerlijks. Eigenlijk heb je er niet erg veel werk aan. Eerst moet alles gesneden en aangebakken worden en dan laat je de pan lekker lang op een laag vuurtje staan garen.
Vooral op gure of koude dagen is dit heerlijk om te eten, comfortfood ten top.

 

Je kunt voor stoofvlees (doorregen) riblappen, sukadevlees of runderlappen gebruiken. Het sukadevlees kan je in z’n geheel stoven, maar de riblappen en runderlappen snijd ik meestal in blokjes. Het vlees mag best wel wat vet bevatten, dit geeft het vlees meer smaak en een zachtere structuur. Daarom neem ik meestal doorregen riblappen. Wees dus niet bang voor een beetje vet aan het vlees.

 

Elk soort vlees heeft een andere gaartijd, zo zullen runderlappen iets sneller gaar zijn dan riblappen en hele sukadelappen hebben langer nodig. Vooral als je de sukadelappen in z’n geheel stooft. En ook hierin scheelt het weer of je goed vlees koopt of niet, het ene riblapje kan daardoor sneller gaar zijn dan het andere.

 

Het is erg belangrijk dat je het vlees eerst rondom goed bruin aanschroeit. Doe dit eventueel in verschillende delen. Als je namelijk te veel vlees bakt in een pan kan het niet mooi aanschroeien en gaat het vlees stoven in de bakpan. Dat wil je niet!
Behalve goed vlees, heb je ook smaakmakers nodig zoals ui, knoflook, specerijen en verse kruiden. Elk gerecht heeft zijn specifieke specerijen en kruiden nodig.
Voor de Middellandse Zee landen zijn tijm en rozemarijn typische smaakmakers.

 

Ook het vocht waarin je gaat stoven is belangrijk. Gebruik een goede (Griekse) rode wijn. Wijn wat niet lekker is kan geen lekker stoofvlees geven. Als je wijn bij het gerecht wilt drinken, gebruik dan ook de wijn die je in het stoofgerecht gebruikt hebt.
Geduld is het toverwoord, laat alles lekker lang stoven voor zacht vlees en een heerlijk resultaat.

 

Elk land kent wel zijn stoof vleesgerechten en dit is een Griekse stoof. Als jij ook zo gek bent op stoofvlees, dan heb ik nog veel meer recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Indonesisch stoofvlees Rendang, Pittige Chinese rundvlees stoofpot, Marokkaanse runderstoofpot, Italiaans stoofvlees of deze Hollandse Sukade met appelstroop?

 

Tips:

 

Als je dit gerecht wilt maken voor een etentje thuis, maak het dan ruim van tevoren en warm het op de avond zelf op.

Serveer gekookte rijst, aardappelen, brood of een puree van groenten erbij.

De uitjes worden heel verwerkt in deze stoof, ik heb daarom hele kleine sjalotjes* gebruikt. Je kunt ook hele kleine uien of verse zilveruien gebruiken. Kleine uitjes zijn lastig te pellen, leg ze daarom eerst 5 minuten in kokend water. Giet ze dan af en dan kan je de schil makkelijk verwijderen.

Je hebt een goede stoofpan met dikke bodem nodig.

 

 

Recept Stifado Griekse runderstoofpot: