Dit is een heel oud recept van mij, maar ik had hem nooit op de site geplaatst omdat ik de foto niet mooi vond. Goede reden om het gerecht nog eens te maken. En dat is geen straf want deze Tajine met kip, dadels en saffraan is super lekker. En als je geen tajine hebt, bereid je het gewoon in een hapjespan.
Voor deze tajine met kip, dadels en saffraan heb ik kipdijfilets gebruikt.

 

Tajine

 

Een tajine oftewel tagine is een aardenwerken stoofpot uit de Noord-Afrikaanse keuken. Het gerecht wat hierin bereid wordt heet ook tajine. Je kunt deze stoofpotten tegenwoordig in alle soorten en maten kopen. Van ongeglazuurde keramieken, tot geglazuurde keramieken, gietijzeren en roestvrijstalen exemplaren aan toe. En de een nog mooier dan de andere. En zo’n pot op tafel zetten is toch een feestje?

 

De kegelvormige deksel zorgt ervoor dat al het vocht en de smaken in het gerecht blijven. Het vlees wordt lekker mals en sappig, doordat het in eigen kookvocht langzaam gaar gestoofd wordt.
Als je een aardewerken tajine koopt, behandel deze dan eerst voor, voordat je ermee gaat koken. De keramieken (ongeglazuurde) potten moeten eerst 24 uur weken in koud water. Doe je dit niet dan kan hij knappen tijdens het bereiden (net zoals een Römertopf).
Je kunt de tajine gebruiken op een gasfornuis en in de oven.
Behalve kip, vlees of vis, kan je ook groenten bereiden in een tajine.

 

Groente erin

 

Ik had in deze tajine wortelen willen doen, dacht dat ik die nog in huis had niet dus. Maar ik had nog wel heerlijke en prachtige roze chioggia bietjes – die ik al gepoft had in de oven – in de koelkast liggen. Deze heb ik er op het laatst doorheen gedaan. Maar wortelen, pastinaak of een andere knolsoort kan ook heerlijk zijn in dit gerecht.

 

Tips:

 

Als je geen saffraan kunt vinden of je vind het te duur, laat het dan achterwege.

Lekker bij deze tajine is:
Parelcouscous salade met citroen en verse kruiden
Parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten
Bloemkool couscous met verse kruiden en cranberries
Fattoush salade

 

 

Recept Tajine met kip, dadels en saffraan: