Ik heb toch een heel bijzonder recept voor jullie, namelijk deze varkensrack met zoetzure jus. Een prachtig stuk vlees om in zijn geheel te bereiden en te serveren op een speciaal etentje thuis. En de zoetzure jus van sherryazijn en agavesiroop doet het heel goed bij dit vlees. Dus als je eens iets bijzonders wilt bereiden, maak dan dit recept!

 

Varkensrack

 

Een varkensrack is een stuk vlees met bot, eigenlijk koteletjes die nog aan elkaar zitten. Vlees op deze manier gesneden wordt ook wel “Frenched Rack” genoemd. Dit kan dan van varkens-, rund-, of lamsvlees zijn. De botjes zijn als het goed is mooi schoon gemaakt. En daarom is het een fijne manier om de rack in z’n geheel te bereiden en te serveren.
Je kunt het vlees in de pan en daarna in de oven of op de barbecue bereiden.

 

Ik heb deze varkensrack bij Beef&Steak besteld. Het is het vlees van een exclusieve Iberico varken. Deze varkens zijn vooral bekend om die heerlijke Spaanse Iberico ham. Maar het vlees van dit varken is superlekker, je proeft de zoete en notige smaak, dankzij de eikeltjes die deze dieren eten.
Het vlees is prachtig rood (en niet roze), ik heb er helaas geen foto van gemaakt. Het leek wel een stuk rundvlees, zo mooi rood was het.

 

Omdat het vlees vrij mager is, moet je ervoor oppassen dat het niet te droog wordt. Belangrijk is daarom dat je een vleesthermometer gebruikt. Ik heb dit stuk vlees – na het bakken – verder gegaard in de oven. En daarbij de kerntemperatuur van 58˚C aangehouden. Dit vlees was 5 centimeter dik en had 25 minuten nodig om op een kerntemperatuur van 58˚C te komen.
Zo’n mooi stuk varkensvlees kan je heel goed rosé bakken, hierdoor blijft het lekker mals en sappig. Als je zeker weet dat je goed varkensvlees hebt, is dit rosé helemaal geen probleem. Behalve dan als je zwanger bent of bejaarden te eten hebt, dan zou ik het niet doen.

 

Tips:

 

Ook zo gek op varkensvlees? Probeer ook eens deze heerlijke Varkens Tomahawk geglaceerd met miso.

Als je geen sherryazijn kunt vinden, gebruik dan appelciderazijn of balsamico.

Ik heb deze varkensrack geserveerd met een Gratin van spruitjes.

 

 

Recept Varkensrack met zoetzure jus: