Ik ben gek op gyros en halloumi en heb deze gecombineerd in een heerlijk gerecht. Deze vegetarische halloumi gyros is niets meer dan dunne plakjes halloumi voorzien van gyros kruiden en even gebakken in de pan. Geserveerd op dat lekkere platbrood met daarbij een saus van hummus met yoghurt en een frisse salade. Lijkt jou dat wat?

 

Gyros

 

Het gerecht gyros is een traditioneel Grieks gerecht. Het is een grote spies waarin reepjes gekruid varkensvlees aan zitten en wat gegrild wordt. Het lijkt een beetje op de Turkse döner kebab. En dan heb je ook nog de Turkse shoarma oftewel shawarma. Alle drie vleesgerechten die gegrild worden, alleen de döner bestaat uit gemalen vlees (gehakt). Ik vind persoonlijk de kruidenmix van de gyros lekkerder dan de shoarma. Ik denk dat het komt door de extra gedroogde kruiden die in deze specerijenmix zitten, zoals de tijm, oregano en peterselie.

 

Platbrood

 

Het Arabische platbrood kan je tegenwoordig ook in de supermarkt kopen. Maar sowieso is het te koop in een Turkse supermarkt. Het wordt verkocht als platbrood of Libanese wraps. Je kunt het gerecht op dit platbrood serveren en dan oprollen als een wrap of je serveert het apart erbij en gebruikt het brood om te dippen of als bestek. Dit platbrood is ook heerlijk met dips zoals labneh en hummus.
Je kunt dit brood ook zelf maken, je vindt hier het recept ervoor.

 

Hummus

 

Hummus, humus, hoummous oftewel hoemoes is een dip gemaakt van kikkererwten, tahin, olie en specerijen. Je vindt het tegenwoordig in elke supermarkt, maar je maakt het heel makkelijk zelf. Ik vind zelfgemaakte veel lekkerder en het voordeel daarvan is dat je het naar eigen smaak kunt maken. Het basisrecept voor hummus vind je hier.

 

Tip:

 

Je kunt rauwe rode uien verwerken in de salade, maar ingemaakt zijn ze net iets lekkerder en geven ze een zuurtje aan het gerecht. Het recept voor de ingemaakte rode uien vind je hier.

 

 

Recept Vegetarische halloumi gyros: