Ik mocht heerlijke Hollandse Inspire aardbeien ontvangen in de zomer Foodybox. Lekker om zo op te peuzelen, maar ik wilde er iets lekkers van maken. Nou dat is gelukt hoor met deze vlierbloesem panna cotta met aardbeien. Het is bijna zomer, de zomerkoninkjes uit eigen land zijn er weer en de vlier staat in de bloesem. Hiervan heb ik een lekkere vlierbloesemsiroop gemaakt, wat heel goed samengaat met die lekkere verse aardbeien.
De essentie van de zomer, een panna cotta van vlierbloesem met aardbeien is een droom die uitkomt op een zomerse dag!

 

Vlierbloesem panna cotta

 

Een delicaat Italiaans roomdessert met een vleugje vlierbloesemsiroop, lekkere aardbeien en knapperige topping, een feestelijk dessert!
Een delicate romige panna cotta is zo’n eenvoudig maar verfijnd gerecht. Doordrenkt met de geur van vlierbloesem en gecombineerd met verse aardbeien, vormt het een verbluffende zomerpudding. Gebruik zelfgemaakte vlierbloesemsiroop* erin. Het recept ervoor vind je hier.

 

Vlierbloesem

 

Vanaf mei bloeit de vlierstruik met schermen witte bloementjes en dat betekent dat we gratis mogen oogsten om er vervolgens iets heerlijks van te maken. Vlierstruiken kom je bijna overal tegen in bossen, bermen en parken. Na de bloei komen er aan de struiken besjes die vanaf juli donkerrood, bijna zwart worden. Ook de besjes zijn eetbaar.
Vlierbloesem ruik je vaak al voordat je het ziet. De bloempjes hebben namelijk een heerlijke aromatische geur. Pluk de bloemen pas als ze helemaal open zijn.
Van vlierbloesem kan je een zalige siroop* maken. En die siroop kan je weer gebruiken in cocktails, dressings, ijs en likeur.
Vlierbloesem is voor mij vaak de smaak van de vroege zomer. Dat komt vooral omdat ik enorm veel vlierbloesemsiroop maak en daarvan weer andere heerlijkheden.

 

Pluk de vlierbloesems ’s voorzichtig morgens op een warme, droge dag.
Het doel is om het stuifmeel op elke bloem te behouden.
Persoonlijk vind ik het niet erg als er kleine beestjes in de bloesem zit. Zorg dat je alleen de kleine witte bloemetjes gebruikt voor het maken van siroop, de twijgen en bladeren ervan zijn namelijk giftig.
Maar je hoeft het niet zelf te maken, je vindt vlierbloesemsiroop in de supermarkten.

 

Tips:

 

In plaats van slagroom kan je half melk half slagroom gebruiken of de helft van de room vervangen door Griekse yoghurt.

Ook zo dol op panna cotta? Probeer dan ook eens deze:

Yoghurt panna cotta met Amarena kersen
Kokosmelk Panna Cotta met rabarber
Kaneel panna cotta met stoofpeer

 

 

Recept Vlierbloesem panna cotta met aardbeien: