Ik had nog een zak winterwortels liggen, die moesten nu echt op. Wat ga ik ermee maken? Heb wortelen al op zoveel manieren bereid en ben altijd op zoek naar nieuwe recepten. Zie ik daar nog een halve fles ginger ale in de kast staan, dussss…… Wortels in ginger ale geglaceerd is het geworden.
Ik heb nu winterwortels gebruikt voor dit gerecht, maar je kunt natuurlijk ook bospeen, waspeen of de ronde worteltjes gebruiken voor dit recept.

 

Wortels

 

Wisten jullie dat de oorspronkelijke kleur van wortels helemaal niet oranje was? Wortels hadden heel lang geleden verschillende kleuren. Pas een paar eeuwen geleden werd de oranje wortel ontdekt. De meeste wortels waren paars, geel of wit. Het verhaal gaat dat oranje wortels op een gegeven moment speciaal voor Nederland gekweekt zijn.
De oranje exemplaren zitten vol bètacaroteen en vitamine A , maar men vond destijds de kleur zo mooi.

 

Tegenwoordig zijn we weer gek op de gekleurde wortels. De paarse, gele, witte en rode wortels vliegen de deur uit in het seizoen. Regenboog wortels worden ze genoemd. Ik ben bij een boer in Flevoland geweest, die deze mooie wortels kweekt. Kleurrijke vergeten groenten uit de Flevopolder
Ik kreeg een kistje van die mooi gekleurde wortels mee van hem en wat denk je. Elke kleur wortel heeft zijn eigen smaak en specifieke voedingsstoffen.

 

Wortels kan je op vele manieren bereiden. Van koken, stoven, stomen, glaceren, bakken, roosteren, bakken, grillen, wokken, in een soep, taart (carrot cake), muffins of smoothie verwerkt of als puree.

 

Trek in een wortels gekregen? Dan heb ik heerlijke recepten voor jou:

 

Pittige hutspot van paarse wortel en zoete aardappel
Bospeen uit de oven met een yoghurtdip
Miso wortelen met knolselderijpuree en groene chutney
Bulgur met kikkererwten en geglaceerde wortelen
Arabische wortelsalade
Puree van geroosterde gele wortelen
Wortelsalade met appel en cranberries
Feestelijke wortels
Wortel hummus

 

 

Recept Wortels in ginger ale geglaceerd: