Deze feestelijke wortels zijn een heerlijk bijgerecht voor bijvoorbeeld de feestdagen. Wortels gegaard in wortelsap is een van de meest populaire bijgerechten die ik ooit op een menu heb gezet. Het is gemakkelijk thuis te maken. De meeste mensen kennen geglaceerde wortels met sinaasappelsap, maar de smaak van het wortelsap is veel lekkerder waardoor de wortels een intense wortelsmaak krijgen. Dit is het perfecte gerecht om te combineren met kip, varkensvlees of vis.

 

Wortels

 

Wortels gestoofd in wortelsap met daarin sinaasappelschil, -sap en steranijs. Het wortelsap wordt ingedikt en de smaak wordt geconcentreerd, waardoor de suikers naar voren komen. De schil van een sinaasappel geeft extra smaak.
De smaak van een wortel is zo uniek en toch zo gebruikelijk in het voedsel dat we eten. Wortels zijn te vinden in bijna elke soort bouillon, soep en in veel salades. We houden ervan rauw, gekookt, heel, noem maar op en we hebben het gedaan. Ze zijn voedzaam en het hele jaar te vinden in elke supermarkt of markt.

 

Ze zijn een veelgebruikt ingrediënt in gerechten, maar krijgen zelden de kans om op zichzelf te schitteren. Ik weet dat je ze misschien als groente bij het hoofdgerecht hebt gegeten, maar ik vermoed dat er in het grote geheel niet veel aandacht aan werd besteed. Tenminste, dat is vooral mijn ervaring. Dus om de wortel hier een podium te geven, heb ik ervoor gekozen om de wortels te smoren in wortelsap. Het koken van de wortel in zijn eigen sap geeft zo’n intense wortelsmaak. En naarmate je het wortelsap inkookt, worden de smaken intenser en komt de zoetheid naar voren. Het gereduceerde sap wordt een beetje stroperig en bedekt de wortels. De helder oranje kleur is verbluffend. Hoop dat je geniet!

 

En ik heb nog meer heerlijke wortel bereidingen voor jullie:

 

Geroosterde wortelen met berbere kruiden
Geglaceerde wortelen met passiefruit
Geroosterde wortelen met opgeklopte burrata
Wortels in boter en honing
Gepofte wortelen met harissa yoghurt en feta
Puree van geroosterde gele wortelen
Geglaceerde rode wortelen
Wortel en zoete aardappelpuree

 

 

Recept Feestelijke wortels: