Deze zoete aardappelpuree is een heerlijk bijgerecht voor bijvoorbeeld de feestdagen. Zoete aardappelpuree zoals ze hem in Amerika eten.
Ik heb de aardappelen gegaard in de oven maar je kunt de aardappelen ook schillen, in stukken snijden en koken (12-15 minuten). Kook ze niet te lang, dan worden ze papperig. Afgieten en even laten uitstomen.

 

Zoete aardappelen

 

De zoete aardappel heet wel aardappel, maar is eigenlijk helemaal geen aardappel. Het is een bataat wat een zoete knol is. Oorspronkelijk komt de bataat uit Zuid-Amerika, maar de zoete aardappelen worden nu zelfs in ons eigen land geteeld. Ik heb ze bij mijn groenteboer op de markt gekocht en deze zoete aardappelen komen uit onze Flevopolder.

 

Behalve de oranje zoete aardappel is er ook nog een witte en een mooie paarse variant.
Je kunt zoete aardappelen in zowel zoete als hartige gerechten verwerken. En omdat hij zo lekker zoet is, is het een populaire groente bij jong en oud.
Zoete aardappelen zijn heel voedzaam, vol met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Er zitten wel veel koolhydraten in deze bataat, maar dit zijn complexe koolhydraten die langzaam verwerkt worden in ons lichaam. Daarom blijft het toch een gezond alternatief voor de gewone aardappel. En daarnaast is hij ook superlekker en veelzijdig.

 

En ik heb nog meer heerlijke recepten met zoete aardappelen voor jou, zoals deze:

 

Vegetarische Kapsalon met zoete aardappelfrites
Zoete aardappel smoothie
Paarse zoete aardappelsoep met 5-spice
Zoete aardappelsalade met rucola en avocado
Zwarte bonen en zoete aardappel chili
Gepofte zoete aardappel met tahin-misoboter
Zoete aardappelcake met rozijnen en pecannoten
Stoofpot met rode linzen en zoete aardappel
Zoete aardappelgnocchi met zwarte knoflook en nagelhout

 

Tips:

 

In plaats van de aardappelen te koken, kan je ze ook gaar stomen in een stoompan of stoomoven. Als je er makkelijk met een vork in kunt prikken, zijn de aardappelen gaar.
En in plaats van roomboter te gebruiken, kan je de puree ook maken met olijfolie.

 

 

Recept Zoete aardappelpuree: