Ik was de vriezer aan het leegmaken (leegeten) zodat ik het een en ander voor de feestdagen erin kon leggen. Daar vond ik nog een vrieszak met bramenpuree die ik eind van de zomer erin gedaan had. Ik had namelijk ontzettend veel bramen in de tuin en na heel veel potten jam ervan gemaakt te hebben, heb ik een hele vracht gepureerd en door een zeef gehaald. Dit in vrieszakjes in de vriezer gelegd, ideaal voor het maken van smoothies. Maar nu kwam ik dus die laatste zak tegen en daar heb ik deze zalige luchtige bramen mousse van gemaakt.

 

Het kwam goed uit dat ik net een kookprogramma van Mary Berry had gezien op TV, waar ze deze bramen mousse maakte. Dus toen ik de bramenpuree vond, moest ik gelijk aan dit recept denken. Natuurlijk heb ik het iets aangepast en er mijn eigen recept van gemaakt. En de lekkerste aanpassing is wel dat ik een scheut van die lekkere paarse likeur Parfait d’Amour erdoor gemengd heb. Dit geeft de mousse een extra kick en een extra lekkere smaak.

 

Mary Berry gebruikt trouwens hele bramen die ze kookt met de citroensap en suiker en daarna giet ze het door een zeef. Maar ja ik had de bramen al gezeefd in de vriezer liggen, dus hoefde ik dat niet meer te doen. Je wilt de puree of het gekookte mengsel wel door een zeef halen, dan ben je namelijk die irritante pitjes van de bramen kwijt.
Ik denk dat je voor de 375 gram bramenpuree*, ongeveer 600 gram bramen nodig hebt.
Je kunt dit recept natuurlijk ook gebruiken voor allerlei ander soort fruit zoals frambozen, aardbeien of mango.

 

Parfait d’Amour**

 

Deze likeur heeft een prachtige donkerpaarse kleur. Het wordt gedistilleerd van bloemblaadjes en vanille, wat een zeer aromatische en florale smaak geeft. Gebruik er niet te veel van, anders overheerst het. En als je dit gerecht ook voor kinderen wilt maken, laat het dan achterwege.
Wellicht kan je een klein flesje van deze likeur vinden bij jouw slijter.

 

Tips:

 

Je kunt deze mousse al een dag van tevoren bereiden.
Het opstijven van de bramenpuree duurt wel even, houd daar rekening mee.
Extra nodig: een glazen schaal van 20 centimeter doorsnee en 12 centimeter hoog, of je serveert het in kleine glaasjes.

Ben jij ook zo gek op bramen of heb jij ze ook nog in de vriezer liggen? Maak dan deze feestelijke bramen Prosecco cocktail

 

 

Recept Bramen mousse: