Voor speciale gelegenheden is dit recept met eendenborst moeilijk te verslaan. Het is net zo bevredigend als entrecote of runderrib, maar iets vriendelijker voor de portemonnee. En je hoeft geen hele eend te kopen, alleen de borsten zijn voldoende, zolang ze maar vlezig zijn. En bovendien hebben ze veel minder tijd nodig om te koken dan een hele eend. Deze eendenborst met rozijnen en Marsala saus is zo’n feestelijk gerecht wat je heel goed kunt serveren op een speciaal etentje thuis of met de feestdagen.

 

Eendenborst

 

Vandaag gaan we het over eendenborst hebben. Ik hoor sommigen van jullie al zeggen: ‘Oh, eend is vet!’. Daarop heb ik twee dingen te zeggen: ten eerste: eendenvet is heerlijk. Nummer twee: het vlees van de eend is eigenlijk vrij mager. Er zit een laagje vet op de borst. Maar met deze techniek laat ik je zien dit de meeste smaak geeft en tegelijkertijd het meeste vet verdwijnt. Als jij je eenmaal realiseert hoe makkelijk dit is, zal eendenborst wellicht vaker op het menu komen. Eendenborst is rijk (bijna stevig) en een beetje wild. In tegenstelling tot kip bevat het geen salmonella, dus het kan (en is het lekkerst) medium-rare worden gegeten.

 

Terug naar de vetkwestie: ja, een eendenborst heeft inderdaad een royaal vetgehalte. Het eindproduct bevat minder dan de helft van het vet dan vóór het bakken. Het vet dat eruit kwam, heb ik bewaard. Het heeft een fantastische smaak die, gebruikt in andere gerechten, voortreffelijk is. Dus waarom het verloren laten gaan? Je kunt eendenvet heel goed gebruiken om aardappeltjes te bakken en het zal heerlijk zijn.

 

Bereiden

 

Er zijn twee manieren om eendenborst te bereiden. Je kunt ze op een laag vuur met de velkant naar beneden bakken, het vet eruit halen voordat je het afroomt en vervolgens op een middelhoog vuur zetten en ergens tussen de 8 en 12 minuten bakken (afhankelijk van hoe medium rare je het lekker vindt). Of je kunt ze in de pan beginnen en in de oven verder laten garen. Let op: het is belangrijk om een koekenpan met dikke bodem te gebruiken om de jus binnen de benodigde tijd in te laten koken.

 

Marsala

 

Dit specifieke recept maakt gebruik van Marsala. Marsala is een Italiaanse dessertwijn die ik persoonlijk niet aanbeveel om te drinken, maar wat wel een geweldige kookwijn is. Het lijkt een beetje op sherry, maar dan donker en complexer. Het is nogal zoet, maar wanneer het wordt gemengd met hartige smaken, is het krachtig en weelderig. Als je Marsala niet kunt vinden, geen paniek, je kunt elke rode wijn gebruiken die je lekker vindt.

 

Tips:

 

Rooster de pijnboompitten even geroosterd in een droge koekenpan voordat je ze gaat gebruiken.

Lekker met Roergebakken rode kool en Aardappelmousseline.

Ben je ook zo dol op eendenborst? Probeer ook eens deze recepten:

Eendenborst met sinaasappelsabayon
Aziatische eendenborst met zoete aardappel
Eendenborst met vijgen en peterseliewortel
Tagliata van eendenborst
Eendenborst met kersensaus
en/of Eendenborstfilet met portsaus en sinaasappel

 

 

Recept Eendenborst met rozijnen en Marsala saus: