Dit eenpansgerecht kip met orzo en prei is een makkelijk te maken gerecht wat in slechts één pan gemaakt wordt. En dat is superfijn, want dan heb je weinig afwas. In deze tijd waar de prei in de aanbieding is omdat de boeren het niet kunnen verkopen omdat de prei te groot geworden is, wil ik graag wat preirecepten met jullie delen. Door de warme winter is de prei te groot geworden, dit is een grote strop voor de boeren. Nu proberen ze de prei op een andere manier aan de man te brengen, dus kom maar op met die lekkere prei zou ik zeggen.

 

Prei

 

Prei is een stengelvormige groente en familie van de ui, lenteui, bieslook en knoflook. Deze groente wordt meestal gebruikt als smaakmaker, maar je kunt het ook heel goed als hoofdingrediënt gebruiken. Je kent de prei waarschijnlijk van de erwtensoep, hierin wordt het namelijk gebruikt.
Maar je kunt nog zoveel meer lekkers met prei bereiden. En koop alsjeblieft de hele stengel en niet die zakken met voorgesneden prei.

 

Omdat de prei voor een gedeelte in de grond groeit, kan deze behoorlijk zanderig zijn. Spoel de prei daarom goed onder koud water schoon.
Zowel het witte als het groente gedeelte van de prei kan je eten.
Verwijder wel het buitenste blad als dit er niet meer zo mooi uitziet en snijd het dan in dunne ringen.
Prei slinkt wel tot de helft, houdt daar rekening mee. En het kan veel vocht afgeven tijdens de bereiding, voeg daarom weinig vocht toe.

 

Je kunt prei dus in heel veel recepten gebruiken en op vele manieren bereiden. Ik heb diverse recepten op de site staan. Zoek ze maar eens op onder Ingrediënt: Prei.
Hier alvast wat voorbeelden van preirecepten:

 

Lasagne met prei en walnoten
Pasta met Chinese kool, prei, spekjes en citroen
Prei, aardappel, venkelsoep met kervel
Kabeljauw met witte bonenpuree en prei
Roergebakken peultjes, prei en rijst met halloumi

 

Daslook

 

Daslook is ook familie van de prei en daarom leek het mij wel lekker om het gerecht hiermee te garneren. Het heeft een pittige ui/knoflooksmaak en kan het beste rauw gebruikt worden. Ik heb het tegenwoordig in de tuin staan en ben daar erg blij mee. Je kunt het gerecht ook garneren met fijngehakte bieslook.

 

 

Recept Eenpansgerecht kip met orzo en prei: