Deze gebakken eieren in een kruidenyoghurt worden ook wel Turkse eieren (Cilbir) genoemd. Eieren zijn geschikte vleesvervangers voor ons in de vegetarische maand januari. Ze bevatten goede bouwstoffen en mineralen voor ons lichaam. Eigenlijk wordt dit gerecht als (heel stevig) ontbijt gegeten in Turkije, maar ik vind het ook een prima middag- of avondmaaltje. Oorspronkelijk worden de eieren gepocheerd, maar ik heb voor het gemak de eieren gebakken.
Ik had nog naanbroden in huis en heb deze daarom gebruikt voor dit gerecht. Maar het is natuurlijk ook heel erg lekker op Turks brood. Snijd dit doormidden en verwarm dan in de oven.
Als ontbijt zou ik deze hoeveelheden voor 4 personen aanhouden. Omdat ik kleine Naanbroodjes had, hebben wij er ’s avonds twee gebakken eieren in een kruidenyoghurt
gegeten.

 

En wow dit is ook weer een bijzondere combinatie geworden. En ik moet wel even zeggen hulde van mijn man, want wat ik hem ook voorschotel, hij vind alles lekker. Het is zo fijn om voor iemand te koken die zoveel lust. Maakt niet uit hoe gek of spannend gerecht ik maak, hij zit met smaak alles op te eten. Mijn culinaire kanjer noemt hij mij. Nadeel daarvan is wel dat hij geen zin heeft om te koken, omdat hij het wel prima vind zo. Maar ja, het scheelt ook dat ik gek ben op koken.

 

*Nigellazaadjes (ook wel genoemd uienzaadjes) zijn kleine zwarte pittige zaadjes die vooral in de Indiase keuken gebruikt word. Je moet ze niet verwarren met maanzaad of zwarte sesamzaadjes, dit zijn hele andere zaadjes. Je kunt de Nigellazaadjes vinden in grote supermarkten, een Toko of Turkse winkels. Als je de zaadjes niet kunt vinden, dan laat je ze gewoon achterwege.

 

En nog zo’n lekker gerecht met eieren uit het Midden-Oosten is deze Menemen met sucuk. Probeer dat ook eens.