De Hollandse Nieuwe is weer verkrijgbaar! En natuurlijk is het lekker om de haring zo achter in je keel te laten glijden, maar het is ook leuk om er eens een bijzonder gerechtje van te maken. Haring en rode biet is een mooie combinatie, daarom heb ik ze beide verwerkt in deze haringtartaar met biet en ei. Daarbij nog aardappelblokjes, mierikswortel en dille.
Serveer het als voorgerecht tijdens een etentje thuis.

 

Ik had al in mijn hoofd om tartaar van haring te maken toen ik de Hollandse Nieuwe kocht bij onze lokale visboer. Na wat googelen, vond ik niet echt iets wat ik zocht. Wel vond ik een mooi plaatje van haringtartaar wat dus een beetje lijkt op dit gerecht. Er zat geen recept bij, dus ik heb dit bij elkaar verzonnen. Kon ook niet echt zien wat de laagjes precies waren, maakt niet uit deze tartaar is hemels lekker geworden kan ik jullie verklappen.

 

Haring

 

Maakt niet uit hoe je haring eet, het is en blijft een gezond visje. Haring is een vette vis, het bevat veel omega-3 en dat is erg goed voor onze gezondheid. Deze vetzuren zijn goed voor het zenuwstelsel. Daarbij zit deze kleine vis vol met eiwitten, goede mineralen en vitamine B12. Belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam en dat in zo’n klein visje.
Redenen genoeg om regelmatig haring te eten.

 

Er zijn verschillende soorten haring te koop: de Hollands Nieuwe oftewel (maatjesharing), Zure haring (ingelegd in azijn en kruiden), Pekelharing (dit is de gezouten haring), Bokking (dit is gerookte haring), Kipper (is warm gerookte of gestoomde haring), de bekende Rolmops uit een pot (wijlen mijn schoonvader was hier gek op).

 

Ik heb nog meer haring recepten op de site staan, zoek ze maar eens op. En ook nog een bijzondere Aziatische haringtartaar met kroepoek. Wat dacht je daarvan? Die is ook het proberen waard!

 

Tips:

 

Ik heb steekringen van 7 centimeter doorsnee gebruikt.
Je kunt de biet beter raspen, dat is wat makkelijker op te maken dan de plakjes.

 

 

Recept Haringtartaar met biet en ei: