Ik ben de vriezer een beetje aan het ‘leeg’ eten en daar kwam ik nog kipdijfilets van onze kippenboer Karin van Polderkip tegen. Wat te maken? Het is warm vandaag en ik heb niet zoveel zin om uitgebreid te koken. Het zijn heerlijke harissa kipkebabs met parelcouscous geworden. Die parelcouscous salade had ik gisteren al gemaakt en de kipkebabs smaakten er prima bij. En omdat de parelcouscous salade een Midden-Oosterse smaak heeft, heb ik de smaak van kebabs hier maar op aangepast.

 

Kebab

 

Een kebab is een spies(je) met gekruid vlees. Dit kan lams-, kalfs- of kippenvlees zijn. Het woord kebab komt van het woord kebaba, wat in het Perzisch gebakken vlees betekent. Het kunnen verschillende gerechten op een spies zijn, van gemalen vlees (köfte), döner kebab of sis kebab (sjasliek) zijn.

 

Kip

 

Ik heb dit gerecht met kipdijfilets gemaakt. Dit kippenvlees is heel erg geschikt om spiesjes te maken, omdat het wat vetter is dan kipfilets. Kipfilet wordt snel droog, daarom gebruik ik graag kipdijfilets.
Deze kebabs zijn ook heerlijk op de barbecue. Je kunt het vlees ook op grotere metalen spiesen rijgen. Mocht je houten spiesjes gebruiken op de barbecue, laat de stokjes dan een tijdje in koud water weken. Hierdoor verbranden ze minder snel op de barbecue.

 

Harissa

 

De sambal van de Noord-Afrikaanse landen is toch wel harissa. Het is een pittige smaakmaker gemaakt van rode pepers, knoflook, specerijen en olie. De grotere supermarkten verkopen harissa, maar je vindt het zeker in een Turkse supermarkt. Hier kan je ook nog kiezen uit verschillende soorten van mild, pittig, met rozenwater of citroen.
Als je geen harissa kunt vinden, kan je het altijd nog zelf maken.

 

Parelcouscous

 

Ik ben gek op parelcouscous. Die mini bolletjes pasta waar je zoveel mee kunt doen. Je hoeft het maar heel kort te koken, na ongeveer 10 minuten is het al gaar.
Deze parelcouscous wordt veel gebruikt in de Israëlische, Jordaanse en Libanese keuken.
Je vindt het in de grotere supermarkten of Turkse winkels.
Het recept van de parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika die ik bij de kebabs geserveerd heb, vind je hier*. Je kunt de salade warm, lauwwarm of koud eten.

 

 

Recept Harissa kipkebabs met parelcouscous: