Ben jij ook zo gek op een lekker stukje hertenvlees? Dan heb ik een heerlijk en feestelijk recept voor jou. Deze hertenbiefstuk met rode wijnsaus, pastinaakpuree en cranberry bieten compote wil je gewoon proberen! Hertenbiefstuk staat bekend om de mooie en fluweel malse smaak, het perfecte stukje vlees om te bereiden voor een feestelijk etentje thuis.

 

Hert

 

Hertenvlees is iets sterker dan het vlees van een ree. Het seizoen voor dit hertenvleesvlees is van 1 augustus tot 15 februari. Ik vind het dan ook altijd heerlijk om wild in de herfst of winter wild te eten.
Tegenwoordig vind je ook hertenbiefstukjes bij de supermarkt, maar als jij een goede poelier kent koop het dan daar. Ik bestel hertenvlees en ander wild altijd bij mijn online slager.  Dit vlees wordt vanuit diverse landen geïmporteerd, waar de herten een vrij en natuurlijk leven hebben gehad.
Ben jij ook zo gek op hert, probeer dan ook eens deze Hertenbiefstuk met vijgen portsaus. Eigenlijk is het helemaal geen moeilijk gerecht om te maken, maar je scoort er wel mee.
De hertenbiefstuk dient wel medium rare tot rosé gebakken te worden. Dan is het vlees op z’n lekkerst en malst.

 

Pastinaak

 

Pastinaak, pinksternakel oftewel witte peen, is een hele oude peen die nu weer in ons land wordt verbouwd. Het was een vergeten groente, maar is alweer jaren erg populair in ons land. Als je de gekookte pastinaken pureert, krijg je een heerlijke romige puree. Het mooie van deze puree is, dat je er verder geen groenten bij hoeft te serveren.

 

Rode wijnsaus*

 

Ik heb bij de hertenbiefstuk een klassieke rode wijnsaus gemaakt. Zo’n klassieke rode wijnsaus is lekker bij vleesgerechten zoals een hertenbiefstuk, biefstukje, entrecote, tournedos, eendenborst of andere soorten vlees. En hoewel de saus niet moeilijk is om te maken, is het wel een feestelijke saus. Vooral lekker om te serveren op een speciaal etentje thuis of met de feestdagen. Het recept voor de rode wijnsaus vind je hier.

 

De saus begint met een goede rode wijn. Gebruik geen goedkope wijn, dit zal echt geen lekkere saus geven. Het beste kan je de rode wijn gebruiken die je ook gaat schenken bij het vlees. Vraag jouw slijter welke wijn je het beste kunt gebruiken hiervoor. Elk soort vlees vraagt weer om een specifieke wijn die goed erbij past. In blog: Welke wijnen drink je bij wild, lees je er alles over.

 

Ook een goede bouillon kan de saus extra lekker maken. Gebruik deze keer geen bouillonblokje, maar koop een pot goede wildfond. In deze bouillons zit al zoveel smaak, dat je de saus niet eens meer op smaak hoeft te brengen met peper en zout.

 

Tips:

 

De pastinaakpuree, rode wijnsaus en de cranberry bieten compote kan je eventueel een dag van tevoren maken en dan op de avond zelf opwarmen in een pannetje.

Het recept van de cranberry bieten compote vind je hier en het recept voor rozemarijnzout vind je hier.

Als je geen keukenmachine hebt om de pastinaakpuree te maken, doe het dan met een stamper of met een staafmixer.

 

 

Recept Hertenbiefstuk met rode wijnsaus: