Ik heb toch een bijzonder en feestelijk drankje voor jullie. Maak deze kruidige hibiscus rum cocktail op een speciale gelegenheid of etentje thuis. Ziet het er niet feestelijk uit? Een donkerrood drankje met een mooi wit schuim erop. Drink het warm of koud.

 

Hibiscus thee

 

De hibiscus thee wordt gemaakt van de hibiscusbloem. Deze bloemplant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zee gebied. De prachtig rode trompetvormige bloemen worden vaak gebruikt om thee van te maken, maar ook als kleurstof of smaakmaker.
De thee van de hibiscus bloemen valt onder de categorie kruidenthee. Je kunt de thee warm of koud drinken. De smaak is een beetje cranberry achtig, het is ook net zo zuur als de cranberries. Als je niet van zuur houdt, zal je echt moeten wennen aan deze smaak. Maar je kunt het zoeter maken door honing of agavesiroop toe te voegen.

 

De thee is niet alleen prachtig mooi rood, maar de thee is ook nog eens heel goed voor ons. Het is namelijk een krachtige antioxidant. De hibiscus bevat ook veel vitamine C en wordt vaak gebruikt vanwege de helende werking. Verder zou het goed zijn voor je bloeddruk, cholesterol, maagproblemen en het bevordert de spijsvertering. Redenen genoeg om eens een kopje hibiscus thee te drinken.
Maar je kunt er ook heerlijke koude drankjes of cocktails van maken, zoals deze kruidige hibiscus rum cocktail.

 

Cocktails

 

Een cocktail is een alcoholhoudend mixdrankje. Een mocktail is een cocktail maar dan zonder de alcohol. Je kunt van deze cocktail dus prima een lekkere mocktail maken door de rum eruit te laten.
En cocktails kan je heel goed thuis maken. Ik heb diverse lekkere cocktails op de site staan, zoek ze maar eens op.

 

Voor deze cocktail maak je eerst een kruidige hibiscus thee met gember, steranijs en een kaneelstokje. Deze thee is warm trouwens ook erg lekker op een koude dag. De thee laat je afkoelen en daarna zet je het in de koelkast.
Verder heb ik nog een bruine rum, agavesiroop, eiwitten of aquafaba, suiker, kaneelpoeder en ijsblokjes.

 

Eiwit

 

Misschien lijkt het jou vreemd om eiwitten te gebruiken in een cocktail, maar dit wordt toch regelmatig gebruikt bij het maken van cocktails. Zo wordt er bij Sour cocktails eiwit gebruikt om het zure van de citroen in deze cocktail in balans te brengen. Het geeft een zacht en romige textuur aan de cocktail. De Pornstar Martini, White of Pink Lady worden ook met eiwit gemaakt. Het lijkt een rare combinatie, maar geloof me het is lekker.

 

Mocht jij om wat voor reden dan ook geen eiwit willen/kunnen gebruiken, dan is aquafaba een goed alternatief. Ik heb het ook gebruikt in deze cocktail. Aquafaba is het dikke vocht wat in een pot kikkererwten zit. Je kunt dit opkloppen zoals eiwit en daar heerlijke dingen van maken zoals deze Vegan chocolademousse met aquafaba, Vegan meringues van aquafaba en Aioli gemaakt van aquafaba. Dus nooit meer dat goedje wegspoelen maar lekker gebruiken!

 

Normaal wordt het eiwit met de overige ingrediënten en ijsblokjes flink geschud in een cocktailshaker waardoor het eiwitschuim ontstaat. Ik weet niet of dit ook lukt met de aquafaba en heb het daarom voor de zekerheid met een mixer geklopt. Dit is sowieso handiger als je voor meer dan 1 persoon deze cocktail gaat maken.

 

Tips:

 

Eén eiwit kan je vervangen door 2-3 lepels aquafaba.

Door het gebruik van suiker en wat kaneelpoeder proef je de smaak van de aquafaba niet meer.

De hibiscus thee kan je ruim van tevoren zetten en het schuim kan je een paar uur van tevoren opkloppen.

 

 

Recept Kruidige hibiscus rum cocktail: