Laksa, curry laksa of Singapore laksa is een pittige curry noedelsoep uit de Aziatische landen, Maleisië, Indonesië en Singapore. Het is een mix van Maleisische, Indonesische, Chinese en Indiase smaken. In vele variaties geliefd en bekend over de hele wereld. Deze Laksa noedelsoep met garnalen is mijn variatie op dit gerecht, een snelle hartverwarmende versie met garnalen, noedels en sugar snaps. Klaar in slechts 15 minuten.

 

Laksa

 

Deze curry bestaat uit een soep gemaakt van een laksa currypasta en kokosmelk. De vulling is meestal vis zoals garnalen, mosselen, kokkels of visballetjes. Soms zit er ook vlees in, dit is dan meestal kip of spek.
Bijna altijd gaat er tofu in en een gekookt ei.
Als groenten is van alles mogelijk zoals kousenband, paksoi, peultjes, sugarsnaps en taugé.
En omdat het een noedelsoep heet, gaan er natuurlijk noedels in. Dit kunnen rijstnoedels, eiernoedels of vermicelli zijn. Of een combinatie van noedels.
De soep wordt altijd afgetopt met verse kruiden zoals koriander en lenteui.
Voor extra smaak kan er nog sambal, gefrituurde uitjes, vissaus en limoensap op geserveerd worden.

 

Het samenstellen van de soep gaat als volgt: eerst worden de warme noedels verdeelt in de kommen. Daarop gaan de groenten, vis of vlees, tofu en gekookte ei. Hierop wordt de hete kokossoep geschonken en afgetopt met de kruiden en specerijen.
Er bestaan kant-en-klare laksa currypasta’s, maar die kon ik niet vinden in ons dorp. Als alternatief heb ik een rode currypasta gebruikt. Niet origineel maar wel erg lekker.

 

Wil jij zelf een Laksa currypasta maken. Dan mix je 2 rode pepers, 2 teentjes knoflook, 1 cm gember, 1 stengel sereh, 1 sjalotje, 1 tl korianderzaad, 1 tl komijn, 0,5 tl kurkuma en 2 tl trassi tot een pasta in de keukenmachine. Dit bak je als eerste even aan in de pan in een scheutje zonnebloemolie.

 

Tips:

 

Je kunt ook gekookte garnalen gebruiken in dit recept.

Ik heb nog meer heerlijke Aziatische soepen op de site staan. Zoals bijvoorbeeld Pindasoep, Misosoep, Pho en Tom Kha Kai. Probeer die ook eens!

 

 

Recept Laksa noedelsoep met garnalen: