Omdat het zo warm is, ben ik helemaal aan de salades de laatste tijd. Vandaag heb ik een heerlijke meiknolsalade met geitenkaas en zwarte knoflookdressing gemaakt. Een knapperige salade met zachte verse geitenkaas en een lekkere zwarte knoflookdressing met Nigellazaadjes erin. Dit wil je eten op een warme dag! Serveer het als lunch, voorgerecht, bijgerecht bij de barbecue of als avondmaaltijd met lekker brood.

 

Meiknol

Meiknol oftewel meiraapje of knolraap is een rond wit/paars knolletje. Dit knolletje heeft verschillende namen, maar het is allemaal dezelfde groente. Nu herontdekt als vergeten groente. Het is een kruising tussen kool en koolraap. Ze zijn ongeveer zo groot als bietjes en worden soms verkocht met het loof er nog aan. Dit loof is trouwens de raapsteel die ook als groente verkocht wordt in het vroege voorjaar.

De smaak van de rauwe knapperige meiknol is lichtzoet en pittig, maar toch ook zacht. Gekookt heeft het een zachte zoete knolsmaak. Je kunt ze dus rauw eten, maar ook (roer)gebakken of gestoofd. Zoals in deze twee recepten: Zalm met geroosterde meiknolletjes en sinaasappel en Gekruide meiknolletjes.
Als je jonge meiknolletjes te pakken hebt bij jouw groenteboer, dan kan je de schil eten. Je kunt het voelen, dan is de knol nog lekker stevig. Spoel deze dan goed af onder de koude kraan. De knolletjes zijn echt voorjaarsgroente.

Zwarte knoflook

 

Ik ben gek op zwarte knoflook. Het heeft een zoete soort dropachtige smaak. Je kunt het vergelijken met een ingekookte balsamicoazijn. Lekker zoet met een vleugje knoflooksmaak. Zwarte knoflook wordt een paar weken gefermenteerd op een bepaalde temperatuur. Hierdoor karamelliseert het en wordt het zwart.
De smaak lijkt totaal niet op de verse knoflook, het is veel milder.
Zwarte knoflook is gezond, het bevat twee keer zoveel antioxidanten dan de rauwe knoflook (en die is al gezond). En het voordeel is dat je niet gaat ruiken uit je mond met deze knoflook.

 

Nigellazaadjes

 

Nigellazaadjes komen oorspronkelijk uit India. Het wordt ook wel zwart komijn genoemd, maar het heeft eigenlijk niets te maken met komijnzaadjes. De zwarte Nigellazaadjes worden vooral in de Indiase en Midden-Oosterse keuken gebruikt.
Het heeft een bijzondere smaak je proeft een beetje ui, zwarte peper en oregano. Het is een echte smaakmaker in deze dressing.
Je vindt deze zaadjes in de grote supermarkten of sowieso in de Turkse winkels en toko’s.

 

Tips:

 

Omdat ik heel veel oregano in de tuin heb staan, heb ik dit gebruikt in de salade. Je kunt het vervangen door peterselie, basilicum of bieslook

Als de meiknol niet in het seizoen is, vervang het dan door radijsjes, bietjes, rammenas, koolraap of koolrabi.

 

 

Recept Meiknolsalade met geitenkaas en zwarte knoflookdressing: