Ik ben gek op de smaken van gyros, vind dit eigenlijk lekkerder dan shoarma. Omdat ik een potje gyroskruiden in huis, gebruik ik dit meestal om vlees mee op smaak te brengen. Zo ook de kipdijfilets voor deze pita met gyros kip en tahin yoghurtsaus. Heerlijke kruidige kipreepjes in een broodje met een lekkere en pittige yoghurtsaus.

 

Gyros

 

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht gemaakt van varkensvlees. Het vlees wordt gekruid, op een grote spies geregen en daarna gegrild in een hoge verticale draaiende rotisserie. Als het vlees klaar is, wordt het in dunne reepjes van de spies gesneden net zoals de Turkse döner kebab. Het wordt in pitabroodjes geserveerd met daarbij sla, tomaat, ui en tzaziki.

 

De gyroskruidenmix kan je wel in de meeste supermarkten kopen. Maar je kunt het ook zelf maken als je heel veel verschillende specerijen in huis hebt. Hiervoor heb je dan nodig: peper, zout, paprikapoeder, oregano, tijm, rozemarijn, kaneelpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en knoflookpoeder.

 

Kipdijfilets

 

Ik heb dus geen varkensvlees maar kippenvlees gebruikt in dit recept. Meestal koop ik kip bij mijn boer Karin (ja ze wil geen boerin genoemd worden) van Polderkip uit Lelystad. Dan weet ik zeker dat ik een beter leven kip gekocht heb. Karin weet precies wat ik lekker vind en dat zijn vooral de hele kippen, kippendijen en kipdijfilets. De kipdijfilets zijn een stuk vetter dan de kipfilets en daarom zo geschikt voor deze gyros. Als je het snel en op hoog vuur bakt, krijg je heerlijke malse kipstukjes.

 

Tips:

 

Je kunt in plaats van de plakjes komkommer ook een lekkere tzaziki maken. Serveer dit er dan bij in plaats van de yoghurtsaus.

De yoghurtsaus kan je al een dag van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren.

Ook kan je de kip van tevoren snijden en kruiden en een nacht in de koelkast bewaren. Dan ben je op de avond zelf heel snel klaar met dit gerecht.

Hoe je ingemaakte rode ui* maakt, lees je hier.

Harissa** is een pittige rode saus gemaakt van rode pepers, tomaten, knoflook, komijn en koriander. Je vindt het in de meeste supermarkten, maar je kunt het ook zelf maken.

 

 

Recept Pita met gyros kip en yoghurtsaus: