Het is echt herfst en ik heb alweer enkele pompoenen gekocht. Behalve er een heerlijke soep van te maken, kan je er natuurlijk ook een heerlijke pompoen cakerol met roomkaas van maken.

 

Pompoen

 

Nu is de herfst niet mijn favoriete jaargetijde, maar pompoenen vind ik heerlijk. Die kan ik de hele herfst en winter wel eten. Je kunt daarom ook heel veel pompoenrecepten op mijn site vinden. Pompoen is een zoete vruchtgroente die niet alleen heel erg lekker is, maar ook nog eens gezond. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. Daarbij bevatten ze weinig calorieën.
Pompoenen zijn verkrijgbaar vanaf september en het seizoen duurt tot het einde van de winter.

 

Er bestaan heel veel soorten pompoenen, de flespompoen en de oranje hokkaido vind je meestal in de supermarkten.
Maar bij de groenteboer of boerenmarkten zal je meer verschillende pompoenen vinden zoals de zoete (en grote) muskaatpompoen. Vaak kan je deze in stukken kopen, omdat ze zo groot zijn. De Kabocha is een donkergroene pompoen is ook lekker zoet en vol van smaak.

 

Maar er zijn nog veel meer soorten, elk met een ander uiterlijk en smaak.
De spaghettipompoen is een hele bijzondere. Het is een langwerpige pompoen met een witte, gele en/of groene schil. Als je de pompoenhelften (zonder pitjes) roostert in de oven, kan je het vruchtvlees met een vork eruit schrapen. Dit heeft dan de vorm van spaghetti waaraan deze pompoen natuurlijk zijn naam dankt. Je kunt deze ‘spaghetti’ mengen met een saus of andere ingrediënten en hiermee de pompoenhelften weer mee vullen.

 

Pompoen schillen, schoonmaken en snijden

 

Een pompoen schoonmaken is wel een klusje. Omdat ze zo hard zijn, kan je deze moeilijk snijden en schillen. Biologische pompoenen hoef je niet te schillen, als je hiervan een soep wilt maken kan je dit met schil en al koken en pureren. In mijn blog: Hoe snijd je een pompoen in stukken of blokjes lees je precies hoe je dit het beste kan doen.

 

Recepten met pompoen

 

Pompoen is een veelzijdige groente, je kunt er zowel hartige als zoete gerechten van maken. Ik heb heel veel pompoenrecepten staan op de site. Van soep, cheesecake, pannenkoekjes, hummus, hasselback van pompoen tot aan pompoenchutney toe. Zoek ze maar eens op.

 

Pompoenpuree*

 

Voor dit recept heb ik een flessenpompoen gebruikt. Deze heb ik doormidden gesneden, pitjes en zaadlijsten verwijderd en de snijkanten ingesmeerd met olie. Toen de pompoen met de snijkant op een met bakpapier belegde bakplaat gelegd en in een oven van 200˚C in ongeveer 45 minuten gaar geroosterd. De pompoenhelften laten afkoelen en toen met een lepel het vruchtvlees uit de schil gelepeld. De rest van het vruchtvlees kan je weer gebruiken voor een soepje of smoothie.
Voor de cake heb ik een bakplaat van 35 x 27 centimeter gebruikt.

 

 

Recept Pompoen cakerol met roomkaas: