Ik had in een opwelling heel veel prei gekocht omdat het in de aanbieding was. Maar zoveel prei gebruik ik normaal niet. Wat heb ik nog meer in de (koel)kast liggen? Geitenkaas en spekjes. En natuurlijk ligt er altijd risottorijst in de voorraadkast. Dan maar een preirisotto met geitenkaas en spekjes maken. Zonder de spekjes is dit een heerlijke vegetarische risotto. Die ga ik de volgende keer proberen.

 

Risotto

 

De risotto is een gerecht gemaakt van speciale risottorijst en dit gerecht komt oorspronkelijk uit het noorden van Italië. Een bordje risotto is comfortfood ten top!
Romige risotto met prei erin, wie wil dat nou niet.

 

Er zijn een paar manieren om risotto te maken en laat je niet tegenhouden om het te maken omdat het jou moeilijk lijkt. De meest gebruikte manier is om elke keer een soeplepel warme bouillon bij de rijst te doen en als dit geabsorbeerd is weer een nieuwe lepel toe te voegen tot de risotto beetgaar is.
Ik heb deze keer de warme bouillon in een keer bij de rijst gedaan en dat werkte ook goed. De Italiaanse risottopolitie zal het er wel niet mee eens zijn, maar dat is dan jammer. Ondanks dat de bouillon er in een keer bij gaat, moet je wel af en toe roeren voor het beste resultaat. Kook de rijst vooral niet te gaar en ook niet te droog!

 

Prei

 

Prei is toch wel een ondergewaardeerde groente in ons land. Het zit vaak in een groente- of soeppakket, maar wordt weinig in z’n geheel gegeten. En dat is jammer, prei is niet alleen een vrij goedkope groente, het is lekker en het zit boordevol vezels, vitamines en mineralen.

 

Prei is het hele jaar vers verkrijgbaar, er bestaat namelijk een zomer- en een winterprei. De winterprei is iets steviger en het blad is iets stugger dan de zomerprei. Koop stevige preistengels, verwijder eventueel de lelijke buitenste bladeren en spoel de prei goed schoon. Dit schoonspoelen is wel belangrijk omdat prei nogal zanderig kan zijn.

 

Ben jij ook zo gek op prei? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten met prei in de hoofdrol voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke Preisoep, Preitaart, Prei vinaigrette, Preistamppot en Lasagne met prei?

 

 

Recept Preirisotto met geitenkaas en spekjes: