Prei krijgt meestal niet de hoofdrol in onze keuken, het wordt vooral gebruikt als smaakmaker. En dat is jammer, want prei is niet alleen lekker, het is helemaal niet duur en daarbij ook nog eens een gezonde groente. Ik heb een heerlijke romige preisoep met peterselie-olie gemaakt die je beslist eens moet proberen.

 

Prei

 

De prei is familie van de ui, bosui en knoflook. En net zoals deze groenten wordt prei gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Maar prei verdient meer dan dat. Behalve dat prei erg lekker is, bevat het heel veel vitaminen, mineralen en vezels. Het witte gedeelte van de prei is het lekkerst, maar in het (donker)groene deel zitten de meeste vitaminen. Daarom heb ik de hele prei verwerkt in deze soep. Vaak wordt er in een preisoep ook nog aardappelen gebruikt, maar ik heb alleen prei verwerkt in de soep.

 

Prei is het hele jaar te koop, zomers zijn de stengels dunner en lichter van kleur en ’s winters zijn de stengels dikker en steviger.
Prei kan behoorlijk zanderig zijn, spoel de stengels of de ringen daarom goed schoon. Snijdt het kontje van de prei en snijd deze in de lengte doormidden. Zo kan je de prei goed schoonspoelen. Of snijd de prei in dunne (halve)ringen en spoel dit schoon.

 

Prei kan je koken, stoven, stomen, roerbakken, smoren, in de oven bereiden of er een lekkere soep van maken zoals deze. Houd er rekening mee dat prei heel erg slinkt tijdens het bereiden. En ik heb nog een paar heerlijke recepten waarin de prei de hoofdrol speelt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Prei vinaigrette, Preitaart met tomaatjes en blauwe kaas, Preistamppot met blauwe kaas en daslook of Lasagne met prei en walnoten? Klinkt niet verkeerd toch.

 

Peterselie-olie

 

Voor extra smaak heb ik een peterselie-olie gemaakt om op de soep te serveren. Je hoeft het niet te maken, maar het is wel lekker erbij. Peterselie is ook zo’n ondergeschoven kruid wat niet zoveel meer gebruikt wordt. Hooguit als een beetje garnering op een gerecht. Deze mooie groene olie is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens gezond. Mocht je wat van de olie overhouden, verwerk het dan in een salade.

 

Tips:

 

Je kunt als topping op de soep wat gebakken spekjes, gerookte zalm of garnaaltjes gebruiken.

Extra nodig: blender of staafmixer

 

 

Recept Preisoep met peterselie-olie: