Deze scones met blauwe bessen en citroen zijn lekker kruimelig en toch smeuïg en perfect voor ontbijt, brunch, theekransjes en nog veel meer!
Het was alweer een tijd geleden dat ik scones gemaakt had en nu had ik er ineens zin in.
Deze scones zitten boordevol sappige blauwe bessen en heerlijke citroen. Ze zijn boterachtig en smeuïg met knapperige, kruimelige randen en zachte vanbinnen. Lees het recept door voordat je begint.

 

Scones

 

High tea en scones horen bij elkaar, het is het cakeje dat bij uitstek bij de afternoon tea geserveerd wordt.
Wie al eens in Engeland geweest is, weet dat scones een typisch vieruurtje zijn daar. En ook tijdens een high tea verschijnt dit gebakje op je bord.
Een scone is een gebakje wat tussen een broodje en cakeje zit. Ze kunnen in alle vormen en maten bestaan, al zijn ze meestal rond. Ze worden bij het ontbijt of de brunch gegeten, al worden ze meestal een high tea of de Engelse afternoon tea geserveerd.
Er zijn er heel wat variaties op het traditionele recept, zoals met fruit, rozijnen of kaas. De typische scones zijn vaak licht gezoet, al bestaan er ook hartige scones. Ze worden vaak gegeten met jam en clotted cream, ofwel een hele dikke room.

 

Niet alle scones zijn op dezelfde manier gemaakt en met het juiste recept kunnen scones gemakkelijk concurreren met muffins en zelfs cinnamon rolls. Dit zijn de lekkerste ontbijtgebakjes!
Al mijn sconerecepten beginnen met hetzelfde hoofdrecept namelijk bloem. Een paar ingrediënten veranderen op basis van smaak, maar het proces blijft hetzelfde.

 

Maken

 

Deze scones zijn eigenlijk vrij eenvoudig. Meng eerst de droge ingrediënten door elkaar. Je hebt bloem, suiker, bakpoeder, zout en verse citroenrasp nodig. Ten tweede: snijd de koude boter door de droge ingrediënten. Je kunt twee vorken of je handen gebruiken. Een keukenmachine werkt ook, maar dan wordt het sconedeeg vaak overwerkt. Dat willen wij vermijden.
Klop vervolgens de natte ingrediënten door elkaar. Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten, voeg de blauwe bessen toe en meng voorzichtig door elkaar. Vorm het deeg tot een schijf op het aanrecht en druk hier acht rondjes uit. Bestrijk de scones vóór het bakken met melk. Bak daarna de scones goudbruin.

 

Bevroren boter

 

Bevroren geraspte boter is de sleutel tot scone succes. Verwerk koude boter door de droge ingrediënten. De koude boter bedekt de bloem, waardoor er boterkruimels ontstaan. Wanneer deze kruimels smelten terwijl de scones bakken, komt er stoom vrij, waardoor de scones kruimelig worden, waar we zo van houden. De buitenkant wordt kruimelig, knapperig en knapperig.

 

Tips:

 

Je kunt verse of bevroren blauwe bessen* gebruiken. Als je bevroren neemt, laat ze dan niet ontdooien!

De scones zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast, maar ze zijn vers het lekkerst.

Invriezen na het bakken: Vries de gebakken en afgekoelde scones in een diepvrieszak of bakje. Om te ontdooien, laat je het een paar uur of een nacht in de koelkast op het aanrecht staan. Opwarmen in de magnetron gedurende 30 seconden of op een bakplaat in een oven op 150°C gedurende 10 minuten.

Ook zo dol op scones? Probeer dan ook eens deze Verwenontbijtje met SconesScones met mangojam of deze hartige Scones met cheddar en mosterd.

P.S.: mijn scone deeg was iets te nat, waardoor de scones iets te plat geworden zijn. Goed excuus om ze nog een keer te maken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Scones met blauwe bessen en citroen: