Na de feestdagen is het altijd kliekjesdag of dagen. Ik gooi het liefst niets weg en dat hoeft ook niet, want van voedselrestjes kan je nog heel veel lekkers maken. Zo ook deze slaschuitjes met kalkoen en tahinsaus gemaakt van overgebleven gebraden kalkoen. Natuurlijk kan je ze ook maken met overgebleven kip, andere vleessoorten of vis. Lekker als lunch of zelfs als avondmaaltijd de volgende dag. Lichte kost na al het vele eten van de afgelopen dagen.

 

Slaschuitjes

 

Slawraps of slaschuitjes zijn niets meer dan slablaadjes gevuld met een salade of iets anders.
Ik heb er al een paar op de site staan, zoals deze Caesar slaschuitjes met kip, Vegetarische slawraps met tempeh en deze Slawraps met pulled kip, barbecuesaus en rauwkost.

 

Deze slaschuitjes heb ik nu gevuld met restantjes kalkoen in blokjes gesneden, een wortel die ik geraspt heb en 4 gekleurde snackpaprika’s die ik van een lekkere borrelplank overgehouden had. Daarnaast nog voor een frisse smaak stukjes appel en sinaasappel toegevoegd, die liggen altijd wel in de fruitmand en voor de pit een paar fijngesneden lente-uien eraan toegevoegd. En de slawraps zijn blaadjes ijsbergsla die ook nog in de koelkast lag.

 

Ook had ik ook nog diverse soorten verse kruiden in de groentelade liggen. Je kunt hiervan natuurlijk een lekkere pesto maken of een kruidensaus gemaakt van yoghurt en/of mayonaise. Maar deze groene tahinsaus doet het ook goed bij de salade.

 

No-waste

 

Zo zie je maar dat je na de feestdagen nog lekkere gerechtjes kunt maken van de restjes eten. Heb jij ook nog kalkoen over? In mijn blog: Heerlijke recepten met kalkoenrestjes, vind je nog meer recepten voor gebraden kalkoenvlees.

 

Tips:

 

Mocht je niet van basilicum of koriander houden, maak de saus dan van andere zachte groene kruiden zoals peterselie, bieslook, dille of munt.

Behalve ijsbergsla, zijn (baby) Romaine slablaadjes, de binnenste blaadjes van kropsla of witlof ook heel geschikt om te gebruiken als slaschuitjes.

 

 

Recept Slaschuitjes met kalkoen en tahinsaus: