Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Elk jaar eten wij met de familie kalkoen als hoofdgerecht. En zo lang mijn moeder leeft zal dit wel traditie blijven. Ze is inmiddels 90 jaar oud en bereid nog steeds een grote kalkoen voor het hele gezelschap. En elk jaar wordt de kalkoen groter omdat we met meer familie aan tafel zitten. Iedereen neemt een gerecht voor zijn rekening en omdat we met zo velen zijn, zijn het ook veel gerechten. Daarom blijft er wel eens kalkoen over, omdat we tegen het hoofdgerecht aan al aardig verzadigd zijn. Maar wat ga je doen met die kalkoen leftovers? Ben jij op zoek naar heerlijke recepten voor kalkoenrestjes? Dan vind je die hier.

 

Kalkoen

 

Het recept van mijn moeders kalkoen, vind je trouwens hier. Een heerlijke sappige en malse kalkoen met een zalige jus erbij. Toch maar even aan haar gevraagd wat haar geheim is en hoe zij deze bereidt.
Mocht je nou geen hele kalkoen willen bereiden, dan heb ik nog deze Kalkoenbouten in rode wijn of Gevulde kalkoen rollade voor jou. Ook lekker om te maken voor als je met een kleiner gezelschap bent.

 

Kalkoenrestjes

 

Ik hou er niet van om eten weg te gooien. Er wordt al veel te veel voedsel verspild en dat is zonde. Maar wat doe je als je nog heel veel gegaarde kalkoen over hebt? Je kunt natuurlijk porties invriezen en later gebruiken, maar je kunt ook na de Kerst nog nagenieten van dit heerlijke kalkoenvlees. Wees creatief met kliekjes.
Ik ga jou helpen met gevarieerde en lekkere recepten die jij kunt maken van de restjes, zonder dat je het idee hebt dat je de hele week nog kalkoen aan het eten bent.

 

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

 

No-waste lasagne

We beginnen met een grote schaal lasagne gemaakt van overgebleven gebraden kalkoen, pompoenpuree, een gegrilde courgette en twee preistengels. Het is een heerlijke lasagne geworden, eentje waar je weinig werk aan hebt omdat je gegaarde ingrediënten gebruikt. Natuurlijk kan je ander gebraden vlees zoals kip en andere soorten groenten erin verwerken.

 

Koninginnesoep

Toen wij na de kerst wat gebraden kalkoen overhielden, heb ik van het karkas een goede bouillon getrokken en het kalkoenvlees verwerkt in deze heerlijke ouderwetse Koninginnesoep met kalkoen in plaats van kip.

 

Kalkoen ovenschotel met paddenstoelen

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Ik ben gek op leftovers en vind het leuk om daar weer een ander lekker gerecht van te maken. Zo ook deze ovenschotel. Je kunt alles ook van tevoren bakken in de pan en dan in de ovenschaal doen. Dan doe je er op het laatst het bladerdeeg op en bak je het af, zodat je op de avond zelf er weinig werk aan hebt.

 

Shepherd’s Pie van kalkoen

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

En weer zo’n heerlijk gerecht gemaakt van overgebleven gebraden kalkoen van de feestdagen. Deze Shepherd’s Pie van kalkoen is een perfecte manier om restjes vlees, groenten en aardappel in te verwerken. Een klassiek gerecht uit de Britse keuken. Oorspronkelijk werd het met restjes runder- of lamsvlees of gehakt en aardappel gemaakt. Ik heb er mijn twist aan gegeven door de restjes van de Kerst erin te verwerken.

 

Broodje pulled kalkoen met cranberrycompote

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Gebruik je overgebleven kalkoen en cranberrysaus om een ​​paar lekkere broodjes pulled kalkoen van te maken. Ons familiediner bestaat meestal uit een hele grote geroosterde kalkoen, die mijn moeder nog steeds bereid. En meestal maakt ze veel te veel, maar dat vind ik niet erg. Ik neem graag het overgebleven kalkoenvlees mee om daar weer iets lekkers van te maken.

 

Slaschuitjes met kalkoen en tahinsaus

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Maak lekkere slaschuitjes met kalkoen en tahinsaus van overgebleven gebraden kalkoen. Natuurlijk kan je ze ook maken met overgebleven kip, andere vleessoorten of vis. Lekker als lunch of zelfs als avondmaaltijd de volgende dag. Lichte kost na al het vele eten van de afgelopen dagen.

 

Platbrood met gyros kalkoen

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Mocht je na de feestdagen nog gegaard kalkoenvlees (of kip) overgehouden hebben, maak er dan dit heerlijke platbrood van. Een fijne manier om het kalkoenvlees te verwerken in een simpel te maken gerecht. Snijd het vlees in dunne repen en bestrooi het met de gyroskruiden. Verhit een pan met olie op hoog vuur en bak hierin de kalkoenreepjes in een paar minuten.

 

Gumbo met kalkoen en chorizo

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Een typisch Amerikaans gerecht, deze keer uit Louisiana. Deze staat is bekend om zijn Cajun keuken. Gumbo is een stoofgerecht, het zit tussen een soep en stoofpot in. Meestal bestaat het uit vlees, andouille worst, vis, sassefras kruiden, okra en een mengsel van ui, selderij en paprika. Je kunt dit gerecht ook met gegaarde kalkoen maken. Je hebt er even werk aan, maar dan serveer je wel iets bijzonders.

 

Quesadilla’s met kalkoen, camembert en mangochutney

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Deze quesadilla’s met kalkoen, camembert en mangochutney is ook zo’n heerlijk en makkelijk recept om te maken van overgebleven Kerst kalkoen. Natuurlijk kan je het ook met kip maken en/of overgebleven cranberrysaus. Wat je maar in de koelkast hebt liggen na de feestdagen. Een quesadilla is een soort Mexicaanse tosti gemaakt van tortilla’s gevuld met kaas (queso) en allerlei andere ingrediënten.

 

Romige soep met kalkoen en rijst

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Een heerlijke en makkelijk te maken soep. Je gooit alles bij elkaar in een pan en je hebt weer een heerlijke en vullende maaltijd. Zeker na de feestdagen heb je waarschijnlijk geen zin om uitgebreid te koken, dan is deze soep ideaal.
Soep maken van restjes die in de koelkast liggen is sowieso een goed en lekker idee.
Het hoeft niet per se kalkoen te zijn, maar als je bijvoorbeeld kip overhebt kan je dat ook gebruiken in de soep.

 

Curry van kalkoen en wokgroenten

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Deze curry van kalkoen en wokgroenten is nog zo’n heerlijk en makkelijk recept om je overgebleven Kerstkalkoen in te verwerken. Kerstrestjes zoals gebraden kip, rundvlees, rollade of varkenshaas kan je gebruiken voor dit recept. Misschien heb je ook nog wat geroosterde groenten of aardappelen over, gebruik dit dan in plaats van de wokgroenten.

 

Gebakken rijst met kalkoen

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Ik had van de feestdagen nog wat kalkoen en gekookte zilvervliesrijst over en heb daar ook een heerlijke gebakken rijst van gemaakt. Samen met wat overgebleven groenten zoals gekleurde mini paprikaatjes en ui. Dit gebakken en als smaakmaker heb ik nu 5-spices en sojasaus gebruikt en dat was een zalige combi geworden.

Banh mi

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Banh mi is een Vietnamees stokbroodje belegd met vlees, smeerbare paté en rauwe of gegrilde groenten. Er wordt ook een pittige mayonaise op gesmeerd als smaakmaker. Ik heb daarom de mayonaise gemengd met Sriracha saus. Dit stokbroodje van kalkoen is heel geschikt om te maken van het kalkoenvlees wat je overhebt van bijvoorbeeld de feestdagen.

 

Tosti kalkoen, blauwe kaas en cranberrycompote

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

Een tosti gemaakt van overgebleven kalkoen, blauwe kaas en cranberrycompote is ideaal om te maken van de restjes vlees, kaas en saus, etc. van de feestdagen. Het is een fantastische combinatie geworden kan ik je verklappen.

 

Heerlijke recepten met kalkoenrestjes

 

Ik hoop dat jullie fijne feestdagen hebben gehad en dat jullie nog kunnen nagenieten van de restjes kalkoen met deze recepten.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden