Zo tegen de feestdagen zag ik diverse recepten voor Koninginnesoep voorbijkomen. Deze stond nog steeds op mijn to cook lijstje, maar het was er nog steeds niet van gekomen. Toen wij na de kerst wat gebraden kalkoen overhielden, heb ik van het karkas een goede bouillon getrokken en het kalkoenvlees verwerkt in deze heerlijke ouderwetse Koninginnesoep. Maar de soep wordt oorspronkelijk gemaakt met kip en dat kan natuurlijk ook.

 

Koninginnesoep

 

Je zou denken dat de ouderwetse Koninginnesoep een typisch Nederlandse soep is. Maar dat is niet zo. De soep komt oorspronkelijk uit Frankrijk waar het in de 17e eeuw bereid werd aan het hof in Frankrijk. Crème oftewel Potage à la Reine, wat vertaald kan worden als ‘Soep zoals de Koningin het wil’.

 

De soep wordt nu meestal gemaakt van een kippenbouillon met een roux, die er een gebonden en romige soep van maakt. Erin gaat dan blokjes wortel, bleekselderij, prei en doperwten. Je kunt ook nog blokjes kip toevoegen. Ik hou van goed gevulde soepen, dus heb ik aardig wat groenten en kip erin verwerkt.
De soep wordt niet zoveel meer gemaakt of gegeten in ons land en dat is jammer. Want het blijft een ouderwets lekkere soep, die je beslist eens moet proberen!
Serveer de soep als voorgerecht of als hoofdmaaltijd met lekker brood erbij.

 

Bij jij ook zo gek op soep? Probeer dan ook eens deze recepten:

 

Geroosterde oranje paprikasoep
Herfstachtige paddenstoelensoep
Simpele pompoensoep
Witte aspergesoep
Franse uiensoep
Palingsoep met peterselie en spekjes
Witlofsoep met blauwe kaas
Knoflooksoep van gepofte knoflook
Frans bouillabaisse met rouille
Rode bietensoep met gember en kokosmelk
Hollandse garnalen bisque

 

En er staan nog veel meer heerlijke soeprecepten op de site. Zoek ze maar eens op onder Categorie: soepen.

 

Tip:

 

Je kunt de soep van tevoren en bereiden en op de avond zelf op laag vuur opwarmen (niet meer laten koken).

 

 

Recept Ouderwetse Koninginnesoep: