En weer een typisch Amerikaans gerecht, deze keer uit Louisiana. Deze staat is bekend om zijn Cajun keuken. Dit is een combinatie van West-Afrikaanse, Franse en Spaanse invloeden en het zijn kruidige en rustieke gerecht. Zo ook deze Gumbo met kalkoen en chorizo.
Waarschuwing vooraf…..neem er wel de tijd voor om deze Gumbo te maken.

 

Gumbo

 

Gumbo is een stoofgerecht, het zit tussen een soep en stoofpot in. Meestal bestaat het uit vlees, andouille worst, vis, sassefras kruiden, okra en een mengsel van ui, selderij en paprika. Ze denken dat de Franse Bouillabaisse de basis was van de gumbo. De gumbo wordt geserveerd met rijst.
Omdat het zo moeilijk is om in Nederland aan andouille worst en de sassefras kruiden te komen, heb ik de worst vervangen door chorizo. De andouille is een pittige gerookte varkensworst, ik denk dat de chorizo qua smaak het dichtste erbij komt.

 

De roux is erg belangrijk voor dit gerecht. Die wordt niet gemaakt van boter maar van olie. Dit wordt net zo lang gekookt tot de saus bruin wordt. Dit geeft dan ook de specifieke smaak en kleur aan de gumbo.

 

Cajun keuken

 

Deze keuken is een typische keuken uit Louisiana. Het staat bekend om zijn pittige en kruidige gerechten. Vooral cayenne peper wordt veel gebruikt. Ze zijn in deze streek gek op barbecueën, grillen, frituren en stoven.

 

Nog meer bekende gerechten uit Louisiana zijn Po’boy en Jambalaya.
Po’boy of Po’bo is een sandwich gemaakt van stokbrood en gevuld met gefrituurde vis of vlees, sla en pittige mayonaise.
In New Orleans wordt zelf jaarlijks een Po’boy festival georganiseerd.

Jambalaya lijkt een beetje op de Spaanse paella. Het is rijst, vis, kip en groenten bereid in een pan.

 

Tips:

 

Je kunt dit gerecht mooi gebruiken om overgebleven kalkoen erin te verwerken.
In plaats van kalkoenfilet, kan je natuurlijk ook kipfilet nemen.
Om het gerecht nog meer op smaak te brengen kan je ook een Cajun kruidenmix gebruiken.
Mocht je Gumbo overhouden, dan kan je dit ongeveer 3-4 dagen goed bewaren in de koelkast. Of vries het in, dan heb je nog een lekker portie voor een volgende keer.

 

 

Recept Gumbo met kalkoen en chorizo: