De traditie in onze familie is dat we kalkoen eten met de Kerstdagen. Mijn moeder bereid altijd een hele grote kalkoen voor ons allemaal. En wij verzorgen alle andere gangen van het diner. Maar wat doe je met de restjes van de Kerst? Nou bijvoorbeeld deze heerlijke romige soep met kalkoen en rijst van maken.

 

Mijn moeder is al 86 maar ze wil dat de Kerst bij haar gevierd wordt en die kalkoen moet en zal ook op tafel staan. Dus zolang zij leeft en dit kan doen, gaan we graag met z’n allen naar haar toe. Ze heeft dan het hele huis versierd en in de eetkamer heeft ze al een lange tafel gedekt en gedecoreerd. Hiervoor heeft ze in haar eentje met zware tafels lopen zeulen, maar dit doet ze graag. Dus genieten we ervan zolang het nog kan.

 

No waste

 

Ik houd er niet van om eten weg te gooien en meestal kan je de lekkerste gerechten maken van de leftovers. Zo ook deze soep. Je gooit alles bij elkaar in een pan en je hebt weer een heerlijke en vullende maaltijd. Zeker na de feestdagen heb je waarschijnlijk geen zin om uitgebreid te koken, dan is deze soep ideaal.
Soep maken van restjes die in de koelkast liggen is sowieso een goed en lekker idee.

 

Het hoeft niet perse kalkoen te zijn, maar als je bijvoorbeeld kip overhebt kan je dat ook gebruiken in de soep. En als groente kan je bijvoorbeeld ook broccoli, pastinaak, paddenstoelen erin verwerken. Of blokjes gekookte aardappel die je nog overhebt.
Ik had nog wat gekookte rode rijst over en heb die gebruikt in de soep. Als jij geen gekookte rijst hebt, kook de rijst dan mee in de bouillon. Uiteraard moet het dan iets langer koken dan dit recept vermeldt.

 

Wil jij ook een kalkoen bereiden met de Kerst, dan kan je hier het recept van mijn moeder vinden.
En van de overgebleven kalkoen kan je ook deze lekkere Curry van kalkoen en wokgroenten of deze Banh mi van overgebleven kalkoen maken.

 

 

Recept Romige soep met kalkoen en rijst: