Ik had dit gerecht eens voorbij zien komen tijdens MasterChef Australia en wist gelijk dat ik dit proberen wilde. Kip met tropische smaken van de zoetzure en pittige ananas marinade, dit wil jij ook proeven! Lekker om te grillen op de barbecue of in een grillpan. Wellicht heb jij nog nooit gehoord van de tropische Hawaï kip Huli huli, maar nu dus wel. Marineer de kip alvast, steek de barbecue aan en jouw tropisch feestje kan beginnen.

 

Huli huli

 

De Huli huli kip is gegrilde kip van de barbecue met een zoete Huli huli saus. Dit gerecht is ongeveer in 1955 ontstaan in Hawaï toen Ernest Morgado een groep boeren gemarineerde kip serveerde met een soort teriyaki saus. Het was zo’n succes dat Ernest besloot het op de markt te brengen onder de naam Huli huli. Huli betekent in het Hawaïaans omkeren, dit verwijst naar hoe de kip tijdens het grillen op de barbecue omgekeerd wordt.

 

Inmiddels bestaan er heel veel verschillende recepten voor de Huli huli kip en dit is de mijne.
Er kan ananassap, ketchup, honing, ahornsiroop of bruine basterdsuiker gebruikt worden voor iets zoets. Azijn, limoensap, rijstwijnazijn of ananassap voor het zuurtje en sojasaus voor het zoute en de knoflook, gember en Sriracha voor de pit.
Marineer de kip minstens drie uur in de marinade of het liefst de hele nacht.
Ik heb de marinade ingekookt en daarna de kip ermee ingesmeerd tijdens het garen in de oven.

 

Kip

 

Je kunt allerlei delen van de kip gebruiken voor dit gerecht. Bijvoorbeeld een gevlinderde hele kip, kippenbouten, kippendijen of kipdijfilets (is zonder bot). Die laatste zijn natuurlijk het snelste gaar.
Schrik niet als de kip heel donker wordt tijdens de bereiding. De suiker in de marinade gaat namelijk karameliseren en dat wordt dan heel erg donker. De kip is dus niet verbrand (als het goed gaat, haha), maar lekker donker door de marinade.

 

Ananas

 

Ik heb een verse ananas gebruikt en deze door mijn groenteboer laten schillen. Ik heb daarna er dikke plakken van gesneden. Je kunt ook ananasplakken uit blik gebruiken, dan kan je het sap voor de marinade gebruiken in plaats van een pak ananassap te moeten kopen.

 

Erbij:

 

Ik heb gekookte rijst en peultjes erbij geserveerd. Je kunt ook een lekkere koolsalade, ingelegde komkommer en/of cassave frieten erbij doen.
En drink er een lekker biertje of Mojito bij.

 

 

Recept Tropische Hawaï kip Huli Huli: