Ik mocht het kookboek Karsu’s Kitchen ontvangen en heb daaruit dit heerlijke Turkse broodje met visköfte gemaakt. In het boek van Karsu heet dit gerecht Balik köftesi oftewel gegrilde visballetjes. Het recept komt met een mooi verhaal over haar moeder die in de jaren 70 met een Volkswagenbusje op vakantie ging naar Turkije. Onderweg stopten ze dan bij de Galatabrug in Istanbul om daar de balık ekmek te eten. Ik heb toevallig vorig jaar ook bij de Galatabrug in Istanbul vis gegeten, daarom sprak dit recept mij extra aan.
Deze visköfte’s zijn niet de typische köfte’s omdat ze gemaakt zijn met vis en niet met vlees.

 

Visköfte

 

Als we aan köfte’s denken, weet ik dat de meeste mensen meteen denken aan spiesen gemaakt met gehakt. Maar eigenlijk worden er köfte’s of kofta’s over de hele wereld in allerlei soorten en maten gemaakt met vlees, vis en zelfs groenten. Van het Indiase subcontinent tot het Midden-Oosten, Afrika en het zuidoostelijke deel van Europa dat bekend staat als de Balkan. Köfte’s worden gegrild, gepocheerd, gestoomd en gebakken met allerlei verschillende smaken en allerlei vormen. Niet altijd op stokjes!
Wat deze visköfte betreft, heb ik het recept van Karsu gebruikt en er een beetje mijn eigen twist aan gegeven.

 

Vis

 

Het andere dat ik leuk vind aan dit recept, is dat het met vrijwel elk soort vis kan worden gemaakt, en het is niet een van die recepten waarbij ik je (sterk!) aanraad om de meest verse en beste vis te gebruiken die je je kunt veroorloven. Het werkt het beste met verse vis en niet met bevroren vis. Bevroren vis is vaak te nat na het ontdooien.

 

Bijna elke witte vis is hier geschikt voor. Ik gebruikte kabeljauw, maar koolvis of zalm kan ook gebruikt worden.
Vermijd echter tonijn, vette vissen zoals sardines en makreel of delicate vissoorten zoals bot of zeetong.

 

Tips:

 

Gebruik natte handen zodat het vismengsel niet blijft plakken.

Ik heb de visköfte’s in Turkse broodjes geserveerd, maar je kunt ze ook in wraps of flatbreads serveren. Of zonder brood met alleen sla, tomaten, komkommer en ui.

Serveer er eventueel een lekkere Parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika bij.

Je kunt de koriander vervangen door peterselie.

Extra benodigdheden: keukenmachine

 

 

Recept Turkse broodje met visköfte: