Wat hebben wij genoten in Istanbul en wat hebben wij daar heerlijk gegeten. Ik heb daar natuurlijk weer veel inspiratie opgedaan en ga enkele Turkse recepten thuis uitproberen. Deze Turkse gevulde aubergines Imam bayildi is daar een lekker voorbeeld van. Een vegetarisch gerecht bestaande uit aubergines gevuld met tomaat, paprika, specerijen en kruiden. Dit wil je proberen!

 

Imam bayildi

 

Deze Turkse gevulde aubergine is een heerlijk stoofgerecht. Imam bayildi betekent letterlijk ‘de imam die omviel’. Het heeft even nodig om te bereiden, maar dan heb je ook wel iets lekkers. Je kunt hiervoor grote of kleine aubergines gebruiken, twee grote zijn voldoende als avondmaaltijd voor twee personen. Maar je kunt het ook als bijgerecht of als lunch serveren.

 

Maken

 

Ik heb nu grote aubergines gebruikt en de ingrediënten hieronder waren daar precies voldoende voor. Je snijdt de aubergines in de lengte doormidden, laat het steeltje er wel aanzitten. Door het vruchtvlees kruiselings in te snijden, worden de aubergines sneller gaar en kan je het vruchtvlees daarna makkelijker eruit schrapen met een lepel.
Het vruchtvlees snijd je nog wat fijner en doe je bij het tomatenmengsel. Dit lepel je in de aubergines en daarna gaan ze weer in de oven om verder te garen.
Haal de aubergines dan uit de oven en laat ze iets afkoelen voordat je ze serveert.

 

Aubergine

 

Ik ben gek op deze mooie paarse vrucht en daarom kan je aardig wat recepten met aubergine op de site vinden. Zoek ze maar eens op onder: Recept zoeken, Sleutelwoorden en daar vul je aubergine in. Dan komen ze allemaal tevoorschijn.
Deze gevulde geroosterde aubergines, pizza met aubergine of salade van gegrilde aubergine met sherryazijn en knoflook zijn daar een paar heerlijke voorbeelden van.

 

Tips:

 

Serveer de aubergines niet te heet, lauwwarm is het lekkerst.

Als je van pittig houdt, kan je chilipeper of pul biber toevoegen aan de vulling.

Lekker om te serveren met Turks brood en verkruimelde feta erop.

 

 

Recept Turkse gevulde aubergines Imam bayildi: