We hadden zin in pizza en die laten we nooit bezorgen, maar maken deze zelf. Omdat ik al zoveel verschillende pizza recepten op de site heb staan, moest het weer een andere worden. En omdat ik gek ben op de smaken van het Midden-Oosten, is het deze keer een pizza met feta, aubergine en kikkererwten geworden. De verse kruiden op deze pizza maken het helemaal af.

 

Pizza

 

Deze pizza gaat eerst zonder topping de oven in. Dus alleen de bodem wordt afgebakken in de oven en daarna belegd met de topping. Dan gaat de pizza nog even in de oven met de topping erop. Het lijkt wat omslachtig, maar je wilt bij deze pizza echt een krokante bodem hebben.
Ik heb hiervoor een kant-en-klaar pizzadeeg gebruikt, eentje die je zonder een potje tomatensaus koopt.
Maar als jij heel goed bent in zelf pizzadeeg maken, dan zou ik zeggen leef je uit en maak de pizzabodem zelf.

 

Aubergine

 

De aubergine wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Deze peervormige paarse vruchtgroente is ontzettend veelzijdig. Aubergines zijn vooral in Aziatische en Middellandse Zee landen ontzettend populair omdat ze daar oorspronkelijk vandaan komen. Maar nu hij in de Hollandse kassen geteeld worden, is de aubergine goed verkrijgbaar in ons land.

 

Aubergines zijn er in verschillende vormen en kleuren. Zo heb je de witte bolvormige aubergines, daar komt de Engelse naam eggplant vandaan. En dan zijn er nog groene, rode of de paarse graffiti aubergines. Ik had toevallig nog die graffiti liggen en heb die gebruikt in deze heerlijke pizza. De graffiti heeft een wat steviger vruchtvlees.

 

Deze groente heeft een neutrale smaak waardoor het veel smaken kan opnemen. Je kunt ze bakken, wokken, grillen, in de oven of op de bbq bereiden en frituren.
Let er wel bij het kopen van een aubergine op dat de schil mooi glanst en gaaf is. Omdat de aubergine een tropische vruchtgroente is, kan deze niet zo goed tegen kou. Je kunt de aubergine daarom het beste op een koele plek buiten de koelkast bewaren.

 

Tips:

 

Het recept van de ingelegde rode uiringen* vind je hier.
Pul biber zijn gedroogde rode pepervlokken en wordt gemaakt van de Aleppo peper. Het is een niet te pittige peper, maar geeft wel net een lekkere kick aan een gerecht. Je kunt pul biber vinden in een Turkse supermarkt.
Als je het niet kunt vinden, gebruik dan eventueel wat chilivlokken.

 

 

Recept Pizza met feta, aubergine en kikkererwten: