MaPo tofu een van de bekendste Chinese gerechten uit Szechuan. Scherp van de chilibonensaus, tongprikkelend van de szechuan peper met zachte, verse tofu en hartig, geruld gehakt. Omdat ik vegetarisch (soja) gehakt gebruikt heb, vond ik het niet nodig tofu te gebruiken. Het is een vegetarische MaPo met rijst geworden.

 

Mijn favoriete tofu-gerecht aller tijden: veganistische mapo tofu! Het zit boordevol geurige aromaten en Szechuan-kruiden, het is perfecte huisgemaakte comfort food!
Als ik zeg dat veganistische mapo-tofu mijn favoriete tofu-gerecht is, meen ik dat echt. Ik groeide op naast een Chinees restaurant. Dus jarenlang bestond mijn begrip van Chinees eten uit loempia’s en gebakken rijst.

 

Veel later in mijn leven, ontdekte ik mapo tofu!
Mapo tofu (of Mapo Doufu, of mápó dòufu) is een gerecht afkomstig uit de provincie Szechuan in China.
De silken tofu erin is niet gebakken, dus het is een superzachte, geruststellende textuur. De tofu wordt zachtjes gestoofd in een plakkerige saus gemaakt van een soort chilipasta/olie en gefermenteerde zwarte bonen.
Traditioneel gaat het ook om rundergehakt, maar omdat dit recept geheel vegan is heb ik vegan gehakt gebruikt!

Vegetarische MaPo met rijst

 

Deze vegan Mapo tofu is absoluut een bezoekje aan de Aziatische supermarkt waard. Je hebt een aantal specialistische ingrediënten nodig om het echt te laten knallen.

Black bean saus, voegt textuur en een vleugje umami toe aan het gerecht. Vervang het eventueel door black bean woksaus uit de supermarkt.

Silken tofu, vind je tegenwoordig ook in de grotere supermarkten. Wil jij dit wel toevoegen aan het gerecht zoals het origineel bereid wordt, doe dit dan.
Haal de tofu uit de doos en snijd het in blokjes. Zodra alles kookt, voeg je de toe. Je wilt het heel voorzichtig van je snijplank in de saus laten glijden, zodat je de blokjes tofu niet kapot maakt! Laat het geheel 8-10 minuten sudderen, zodat de tofu de smaak kan opnemen!

Szechuan peperkorrels, zonder deze jongens smaakt dit niet als een Szechuan-gerecht.
Je zult ook je Szechuan-peperkorrels willen malen, als ze nog niet gemalen zijn.

 

Als je op zoek bent naar meer tofu-recepten, probeer dan eens deze:

 

Linzen kokoscurry met tofu
Pittige gestoofde tofu
Tofu Katsu met witte kool
Szechuan tofu roerbak
Scrambled tofu
Mediterrane tofu wrap
Soba noedelsoep met tofu
Pittige tofu met vegetarische nasi
Aziatische pizza met tofu

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Vegetarische MaPo met rijst: