Tofu met een krokant laagje? Ja graag. Deze krokante tofu katsu met witte kool is een van mijn nieuwe favoriete manieren om thuis tofu in restaurantstijl te bereiden! Serveer dit Japanse comfortfood met rijst en tonkatsu saus voor de ultieme katsu ervaring.

 

Katsu

 

Het woord Katsu vertaalt zich in het Japans naar ‘kotelet’ en is in wezen de gebakken kip uit de Japanse keuken! Katsu (ook bekend als Tori Katsu) wordt traditioneel omhuld met een panko-paneermengsel en vervolgens gebakken tot het extra knapperig en goudbruin is. Tonkatsu is een andere populaire variant gemaakt met hetzelfde panko-paneermengsel, maar dan met varkensvlees.
Deze vegetarische tofu katsu is gemaakt met authentieke ingrediënten en kooktechnieken, maar is nog steeds gemakkelijk en toegankelijk genoeg voor veganisten of mensen die nieuw zijn met koken met tofu.

 

Zoals bij de meeste gefrituurde gerechten, kun je tofu katsu het beste onmiddellijk nuttigen terwijl het warm en knapperig is. Als u restjes overhoudt, kunt u deze in een luchtdichte verpakking in de koelkast 1-2 dagen bewaren. Verwarm in een droge pan of airfryer tot het weer warm en knapperig is.

Tofu Katsu met witte kool

 

Vegan

 

Om er een vegan gerecht van te maken, gebruiken we voor het paneren geen eieren maar een beslag van bloem, maïzena en water. Daarna wordt het gepaneerd in panko.
Panko is een is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort wit brood wat in grove vlokken wordt gemalen. Het is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan paneermeel. Ik raad jou aan om dit niet te vervangen door gewoon paneermeel, omdat panko een veel krokanter resultaat geeft.
Panko kan je vinden in de grotere supermarkten bij de Aziatische producten of online bij een toko.

 

Tofu

 

Gebruik alleen stevige of superstevige tofu om dit gerecht te maken. Extra stevige soorten tofu bevatten de minste hoeveelheid water en zijn essentieel voor het verkrijgen van de juiste textuur om katsu na te bootsen. Tofu kan je tegenwoordig in alle supermarkten kopen. Het is wel belangrijk dat je het vocht wel goed uit de plakken tofu perst. Dit kan je doen door de plakken tussen een droge schone theedoek of een paar vellen keukenpapier te persen.

 

Meer tofu-recepten:

 

Mediterrane tofu wrap
Szechuan tofu roerbak
Noedels met gerookte tofu
Soba noedelsoep met tofu
Pittige tofu met vegetarische nasi
Scrambled tofu
Aziatische pizza met tofu
Pittige en zoete tofu met rijst

 

Tips:

 

Het recept voor zelfgemaakte tonkatsu saus*, kan je hier vinden.

Voor een veganistische versie kan je de eieren ook vervangen door 6 eetlepels aquafaba.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Tofu Katsu met witte kool: