Ik ben gek op kippenlevertjes, maar de meesten eten dit niet. En dat is jammer, want het kan zo lekker zijn. Gebakken kippenlevertjes met spek of uien als maaltijd of op brood is om te smullen. Net zoals deze zelfgemaakte kippenlever paté, die is heerlijk. Zelfgemaakte paté is sowieso leuk om te maken voor een etentje thuis. En het is helemaal niet moeilijk om te bereiden.

 

Levertjes

 

Orgaanvlees is toch niet iedereens ‘cup of tea’. Maar kippenlevertjes of kalfslever is super lekker en gezond voor ons. Lever bevat namelijk heel veel voedingsstoffen. Het zit vol met vitamine A, B (vitaminen (B2, B3, B5, B6 en B12) en mineralen zoals selenium en ijzer. Dit alles is goed voor ons immuunsysteem, spijsvertering, schildklierfunctie en energie. Goed excuus om een lever op het menu te zetten.
Daarnaast zijn kippenlevertjes nog redelijk goedkoop.

 

Maak de kippenlevertjes goed schoon voordat je ze in de pan gooit. Levertjes bestaan uit twee delen, snijd die doormidden en verwijder het zeentje waaraan ze verbonden waren. Verwijder verder eventuele witte of groene deeltjes die eraan kunnen zitten.
Dep ze goed droog voordat je ze gaat bakken. En pas op! Ze kunnen erg spetteren tijdens het bakken. Doe eventueel een deksel of een anti-spatdeksel op de pan.
Het lekkerst is als je de levertjes niet te ver door bakt, ze mogen een beetje rosé zijn van binnen. Dus bak ze hooguit 2-3 minuten per kant. Te gaar gebakken worden ze een beetje droog.

 

Serveer de levertjes met melba toast of geroosterd briochebrood. Je kunt een grote schaal bereiden of kleine schaaltjes (ramaquins) en deze per persoon serveren als voorgerecht.

 

Er wordt veel roomboter gebruikt in dit gerecht, dit maakt de paté zo lekker romig en zorg ervoor dat het stevig wordt. Je kunt een deel van de roomboter vervangen door room, maar ja het blijft een (lekker) caloriebommetje.

 

Tips:

 

De boter op de paté ziet er leuk uit en zorgt ervoor dat de paté wat langer goed blijft. Gebruik geklaarde boter hiervoor (o.a. te koop bij AH).
Serveer eventueel een lekkere zelfgemaakte chutney of perenjam bij de paté.
In plaats van rode port kan je ook cognac, sherry of marsala gebruiken. Wat jou maar lekker lijkt of wat je in huis hebt.

 

 

Recept Zelfgemaakte kippenlever paté: