Van het Nederlands Asperge Centrum mocht in een leuk pakket ontvangen met daarin de eerste vers gestoken asperges die rechtstreeks uit Limburg bij mij bezorgd werden. Verse asperges van het land, hoe lekker is dat! Daarnaast zat er ook nog een heerlijke fles aspergewijn – een Verdejo van Casa Safra – en een pakje roomboter van Lurpak in het pakket. Natuurlijk moest ik daar iets lekkers van maken en dat zijn deze verrukkelijke asperges met mosselen en een heerlijke beurre blanc met daslook geworden. Een feestelijke maaltijd met de asperges in de hoofdrol. Dit geweldige aspergerecept met mosselen is een viering van de lente, waarbij sappige mosseltjes worden gecombineerd met malse asperges en een levendige romige botersaus met daslook.

 

Asperges met mosselen

 

Witte asperges

 

Het witte goud uit eigen land is weer in het seizoen. Het seizoen loopt van april tot 24 juni, maar wanneer precies in april is afhankelijk van het weer. In heel Nederland worden asperges geteeld en gestoken, maar de meeste asperges komen uit Brabant en Limburg. Je kunt natuurlijk de asperges bij de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook rechtstreeks bij een aspergeteler kopen. Eerlijk gezegd koop ik ze eigenlijk altijd bij mijn groenteboer op de markt.

 

Bewaren

 

Bewaar de asperges gewikkeld in een vochtige theedoek in de koelkast. Zo kan je ze zo’n 3 tot 4 dagen goed houden. Wil je ze toch iets langer bewaren? Vries ze dan in, schil ze wel eerst voordat je ze in de vriezer doet. Je kunt ze dan 4 tot 6 maanden bewaren.

 

Schillen

 

Om de asperges makkelijker te kunnen schillen, leg je ze een half uur van tevoren in koud water. Schil asperges met een speciale aspergeschiller of een dunschiller. Schil ze dakpansgewijs rondom, zodat er geen harde stukken meer aanzitten. Breek of snijd ook altijd het kontje af. De schillen en kontjes kan je gebruiken ze als basis voor een aspergesoep. De groene asperges hoeven in principe niet geschild te worden.

 

Bereiden

 

Er zijn speciale aspergepannen om asperges in te koken, maar je kunt ook een gewone grote kookpan nemen waarin ze kunnen liggen.
Asperges kook je in ongeveer 5 minuten, daarna kan het vuur uit en laat je de asperges nog zo’n 10-15 minuten in het hete water in de pan (met deksel) staan.

 

Gezond

 

Asperges zijn niet alleen heel erg lekker, maar ze zijn ook erg gezond. Ze bevatten veel voedingsvezels die zorgen voor een goede spijsvertering. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamines en mineralen.

 

Aspergerecepten

 

Ik heb heel veel aspergerecepten op de site staan, zoek ze maar eens op! Ga hiervoor naar: Recept zoeken en vul onder: Sleutelwoorden het woord asperge in, dan poppen ze allemaal tevoorschijn.

 

Mosselen

 

Hoe je de mosselen kookt*, lees je hier. Gebruik bij het koken van de mosselen wel de wijn die je ook bij de asperges drinkt.
Mocht je nog wat gekookte mosselen overhouden, maak er dan deze Taco’s met krokante mosselen.

 

Daslook

 

Ik heb zelf daslook in de tuin staan en omdat het nu uit de grond komt, maak ik daar graag gebruik van. De daslookolie kan je wel 2 weken bewaren in de koelkast. Gebruik de olie in salades, soepen of sauzen. Vervang het eventueel door bieslook of peterselie.

 

Tip:

 

Dit gerecht is een hoofdgerecht voor twee personen of een voorgerecht voor 4 personen.

 

 

Recept Asperges met mosselen: