Een lekkere en een heel bijzondere hartige snack. Je kunt hiervoor heel goed de kromme of gebroken asperges gebruiken, de zogenaamde buitenbeetjes. Maak deze bakkeljauw asperge fritters als tussendoortje of lekkere snack bij de borrel.
Ik heb 12 grote fritters gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook meerdere kleintjes maken voor bij de borrel. Je kunt ze ook als burger serveren, lekker op een broodje.

 

Een fritter, beignet of burger is een in olie gebakken koekje. Dit kan zowel hartig als zoet zijn. Je kunt ze maken van vlees, vis, groente en of fruit. Ze worden gemaakt van een beslagje met bloem en ei, waardoor de ingrediënten gemengd worden. De groenten worden meestal geraspt en het vlees, vis of kaas gaat er in kleine stukjes in.
Je kunt van alles hiervoor gebruiken, zoals courgette, erwtjes, maïs, pompoen, appel, (zoete) aardappel, etc. Dus als de asperges niet meer in het seizoen zijn, gebruik dan bijvoorbeeld maïs erbij. Lijkt me ook heel erg lekker.
De koekjes bak je in een neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie. Verhit de olie in de pan of frituurpan op 180˚C voor het beste resultaat.

 

Bakkeljauw is gezouten gedroogde vis. Het wordt veel in de Surinaamse keuken gebruikt en je kunt het daarom zeker vinden in een Surinaamse toko. Ik heb de bakkeljauw bij onze plaatselijk AH gevonden. Het is even een klusje om de vis te ‘ontzouten’, maar dit kan je eventueel een dag van te voren doen. En ik heb nog een heerlijk recept met deze gezouten vis voor jou. Namelijk deze Surinaamse Telo met Bakkeljauw.

 

Mangochutney

 

De mangochutney past er ontzettend goed bij. Je kunt deze natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is ook erg lekker. Hier vind je het recept van mijn mangochutney.

 

 

Recept Bakkeljauw asperge fritters: