Het is weer de tijd van de bloedsinaasappels en als deze in het seizoen zijn, koop ik ze zo vaak mogelijk. Deze heerlijke en prachtig rode sinaasappel is niet zo lang in het seizoen en daarom is het extra genieten. Ik heb ze nu verwerkt in een heerlijke bietensalade met bloedsinaasappels, rucola, olijven, pistachenoten en feta. Lekker als lunch of als voor- of bijgerecht. Een kleurrijke salade, vol smakelijke groente en fruit die een winterse dag helemaal zal opfleuren.

 

Bieten

 

Natuurlijk kan je voor het gemak gaan en een pakje voorgekookte bietjes kopen. Maar ik koop graag verse biologische bietjes uit onze eigen polder en rooster (pof) deze gaar in de oven. Hierdoor krijgen de bietjes nog meer smaak. Je kunt de bieten ook zelf koken.
En behalve rode bieten, zijn de gekleurde bietjes nu ook in het seizoen. Zo zijn er gele, witte en die prachtige chioggia bieten te koop.

 

Bloedsinaasappel

 

De rode bloedsinaasappel oftewel wijnsinaasappel is vanaf december/januari tot april in het seizoen. Er bestaan twee typen de volbloed en halfbloed. Het vruchtvlees van de volbloed is helemaal rood en van de halfbloed is het vruchtvlees half oranje en half rood.
En hierin zijn dan weer verschillende rassen.
De bloedsinaasappel heeft een hele andere smaak dan de ‘gewone’ sinaasappel, het is friszoet en heeft een klein bittertje. Ik hou ervan.
Naast ontzettend lekker zijn ze ook nog eens supergezond. Bloedsinaasappels bevatten namelijk een hoge dosis vitamine C, 20% meer zelfs dan de gewone sinaasappel. En daarnaast zitten er ook veel antioxidanten in.

 

Sinaasappel snijden

 

Om mooie plakjes sinaasappel te snijden, moet je eerst de schil eraf snijden.
Dit doe je door de boven en onderkant eraf te snijden. Zet de sinaasappel dan op de snijplank en snijd met een scherp mes vervolgens rondom langs de zijkanten om de schil en witte schilletje eraf te snijden. Nu kan je het vruchtvlees in dunne plakken snijden.

 

Bietensalade met bloedsinaasappels

Tips:

 

Mocht je niet van feta houden, vervang het dan eventueel door een andere kaas zoals blauwe kaas, geitenkaas, oude kaas of brie.

De salade is ook heerlijk met een bol burrata.

De koriander kan je vervangen door peterselie.

 

Recept Bietensalade met bloedsinaasappels: