Ik had voor een boerenkoolovenschotel veel te veel stronken boerenkool gekocht. Na twee dagen in de koelkast te hebben gelegen, vond ik het hoognodig om hier nog iets van te maken. Het is een simpele maar oh zo lekkere boerenkoolsalade met tahindressing en feta geworden. Holland meets Midden-Oosten zullen we maar zeggen, maar de combinatie was top.

 

Boerenkool

 

Jij maakt misschien alleen maar een heerlijke stamppot van boerenkool, maar je kunt er dus ook een geweldige salade van maken. Ik zou hiervoor wel lekkere verse (stronken) boerenkool bij de groenteboer kopen. Die fijngesneden uit de supermarkt lijkt me niet zo lekker, die is iets te fijn gesneden hiervoor.

 

Hoe maak je het?

 

Als je hele stronken hebt, rits of snijd je het blad van de dikke stronken. En verwijder dan de dikke nerven als die nog in het blad zitten.
Spoel de boerenkool goed schoon en slinger het droog in een slacentrifuge. Je kunt de hele grote bladeren nog iets fijner snijden. Het lijkt nu misschien nog heel veel boerenkool, maar na het masseren zal de boerenkool gaan slinken.

 

Maar voor het masseren bestrooi je het eerst met zout, dit zorgt ervoor dat de boerenkool minder bitter wordt. Dan ga je de boerenkool masseren, je knijpt goed in de bladeren net zolang tot ze zachter worden. Doe je dit niet dan zit je op hele stugge bladeren te kauwen en dat is niet lekker. Door het kneden verliest de boerenkool ook vocht, hierin zit het meeste zout wat je over de boerenkool gestrooid hebt. Vind je de boerenkool dan toch te zout, dan kan je het nog even afspoelen en weer droog slingeren.
Doe daarom geen zout in de dressing!

 

Tahin*

 

Tahin of tahini is een sesampasta uit de Midden-Oosterse keuken. Je vindt het tegenwoordig in de grote supermarkten, maar je kunt het sowieso kopen in een Turkse winkel.
Als je de tahin met de yoghurt mengt, wordt het heel erg dik. Dit kan je dunner maken door er water doorheen te mengen. De feta, pijnboompitjes en dukkah geven een Midden-Oosterse smaak aan deze salade.
De noten/specerijenmix dukkah** vind je ook in de grotere supermarkten of Turkse winkel, maar je kunt het ook zelf maken. Hier is het recept ervoor.

 

Tips:

 

De gemasseerde boerenkool (zonder dressing, etc.) blijft nog een dag goed in de koelkast.
En ik heb nog een andere lekkere boerenkoolsalade voor jou, namelijk deze Salade met boerenkool en pompoen.

 

 

Recept Boerenkoolsalade met tahindressing en feta: