Dit recept voor gebakken feta met verse vijgen, zwarte knoflook en tijm is het perfecte voorgerecht of borrelhap voor het einde van de zomer en de herfst. Met slechts vijf minuten voorbereidingstijd en een ovenschotel, kan dit eenvoudig te bereiden gerecht in ongeveer 25 minuten klaar zijn.

 

Feta

 

Om dit overheerlijke, snelle en gemakkelijke voorgerecht te maken, heb je een goede fetakaas nodig. Het selecteren van de juiste fetakaas kan de uitkomst van dit gebakken feta-voorgerecht aanzienlijk beïnvloeden. Hier zijn enkele tips om u te helpen de beste keuze te maken:

 

Voor de ultieme romige textuur en authentieke mediterrane smaak kiest u voor Griekse blokfeta ondergedompeld in pekel. De zoutwaterpekel behoudt niet alleen de versheid van de feta, maar verlengt ook de houdbaarheid, waardoor het een perfecte keuze is als je dit gerecht een paar dagen van tevoren wilt bereiden.
Bij gebrek aan Griekse blokfeta in pekel zijn vacuümverpakte fetablokken een haalbaar alternatief. Hoewel ze misschien iets minder romig zijn dan hun gepekelde tegenhangers, leveren ze nog steeds heerlijke resultaten op.
Vermijd de blokken witte kaas die in de supermarkten ligt.

Deze Feta met bloedsinaasappels en olijven uit de oven is ook erg lekker.

 

Verse vijgen

 

Het selecteren van de juiste vijgen is ook cruciaal voor het creëren van het perfecte zoete en hartige vijgenvoorgerecht.
Vijgen hebben twee korte seizoenen: één in de vroege zomer en één in de late zomer/begin herfst. Deze laatste is bijzonder geschikt voor dit recept. Gedurende deze tijd zijn vijgen meestal op hun zoetst, waardoor het algehele smaakprofiel wordt versterkt wanneer ze worden gebakken met de romige feta.
Voel of de vijgen een zachte schil hebben. Is de schil stug, dan zijn ze waarschijnlijk niet zo vers meer.

 

Het is lekker om de zoete vijgen met een tegenhanger te combineren. Bekende voorbeelden zijn (rauwe) ham, maar ook met verse geitenkaas kun je het prima combineren.
Vijgen hebben een eigen, delicate smaak. Combineer vijgen daarom met niet te veel ingrediënten, zo komen ze het beste tot zijn recht.
Ik geef je een aantal suggesties hoe je vijgen kunt gebruiken in verschillende gerechten:

 

Salade met bietjes, vijgen en feta
Eendenborst met vijgen en peterseliewortel
Geroosterde radicchio en bieten met vijgen
Salade met burrata, Coburger en verse vijgen
Gerookte eendenborst salade met chioggia en verse vijgen

 

Erbij

 

Hier zijn enkele heerlijke combinaties die u kunt overwegen om naast dit eenvoudige, vermakelijke voorgerecht te serveren.
Crackers zijn perfect om te genieten van de romige feta met vijgen.
Een warm stokbrood of knapperig ambachtelijk brood is een uitstekende keuze. De zachte binnenkant en de knapperige korst zijn perfect voor het opscheppen van romige feta.
Een scheutje honing over de gebakken vijgen en feta kan de zoetheid versterken en een heerlijk contrast creëren met de feta.

 

 

Recept Gebakken feta met verse vijgen: