Het is herfst, de blaadjes vallen van de bomen en ik heb een ontzettend lekkere herfstsalade voor jullie. Omdat de vijgen nu in het seizoen zijn, had ik die gekocht. En ik had nog wat gele bietjes gekookt in rode bietensap over van een ander recept. Deze twee ingrediënten zijn de basis geworden van een heerlijke salade met bietjes, vijgen en feta. Een kleurrijke salade met aardse, zoete en zoute smaken en het krokante van de noten. Heerlijk als lunch of als bijgerecht bij een stukje vlees of vis.

 

Bietjes

 

Ik heb al diverse salades met bietjes op de site staan, maar ik blijf het een heerlijke groente vinden om te verwerken in een salade. Behalve de bekende rode bieten, zijn er nog witte, gele en chioggia bietjes. Het bijzondere is dat elke kleur biet zijn eigen smaak heeft. De ene is wat zoeter en de andere weer wat aardser van smaak. De gele bietjes zijn milder en zoeter van smaak dan de rode bietjes. Als je ze naast elkaar eet kan je het verschil goed proeven.

 

Bietjes koken

 

Ik had de gele bietjes dus gekookt in rode bietensap. Hierdoor zijn ze knalrood van buiten en geel vanbinnen. Ik had echter iets te veel rode bietensap gebruikt, waardoor het rood wel heel erg door het bietje heen getrokken was. Maar het resultaat is wel mooi. De volgende keer kan ik dus meer water en minder rode bietensap gebruiken. Je kunt voor dit gerecht natuurlijk ook gewoon gekookte rode bietjes nemen.
Afhankelijk van de grootte en hoe vers ze zijn, kook je de bietjes in 40 tot 60 minuten. Ze moeten niet super zacht worden, maar beetgaar.

 

Blauwe druiven**

 

Ik had ooit eens Sable pitloze blauwe druiven gekocht bij de AH en sindsdien wil ik geen andere druiven meer eten. Deze blauwe druif heeft een unieke, zoete, bijna exotische smaak. Het smaakt heel erg naar een muscat druif welke ook zo lekker zoet is.
De stevige druiven zijn iets kleiner. Heerlijk om zo te eten, maar ook lekker op een kaasplankje of door een salade.

 

Tips:

 

Het recept voor de ingelegde rode uienringen* vind je hier.

In plaats van fetablokjes kan je ook een andere kaas zoals geitenkaas of een blauwe kaas gebruiken.

 

 

Recept Salade met bietjes, vijgen en feta: