Ben je gek op mosselen, dan heb ik hier een heerlijk mosselgerecht voor jou. Deze gegratineerde mosselen met dille zijn weer eens een andere manier om mosselen te serveren. Maak ze als borrelhapje of als voorgerecht voor een gezellig etentje thuis.
Glaasje Champagne of een lekkere witte droge wijn erbij en genieten maar!

 

Mosselen

 

Voordat je de mosselen gaat koken, moet je ze eerst schoonmaken. Leg ze in een bak met koud water en spoel ze hierin schoon. Kijk alle mosselen stuk voor stuk na of ze heel zijn, als een schelp kapot is gooi die weg en gebruik die niet.
Mosselen die blijven openstaan zijn ook verdacht. Tik even met de mossel op het aanrecht, als de mossel dicht gaat kan je hem gebruiken, anders gooi je die ook weg.

 

Baard

 

Sommige mosselen hebben een zogenoemde baard. Dit is een plukje ‘haar’ wat uit de mossel steekt. Trek het met een mesje uit de mossel.
Ook hebben sommige mosselen een ‘pukkel’ of ander soort schelpjes op de buitenkant zitten. Schraap dit met een mesje eraf. Als je het er namelijk aan laat zitten, kan het tijdens het koken eraf vallen en dan zit je met gruis in je gekookte mosselen, dat wil je niet.

 

Mosselen koken

 

Gebruik niet te veel zout bij het koken van de mosselen. In de schelpen zit nog zout zeewater. De mosselen hoeven tijdens het koken niet helemaal onder het vocht te staan. Een glas witte wijn is al voldoende om de mosselen gaar te stomen. Kook ze ook met een ui in dunne ringen gesneden erbij. Ik heb eens geleerd dat mocht die ui blauw verkleuren, er mosselen bij zitten die niet goed zijn. Tja dan kan je de hele pan weggooien, maar weet je wel zeker dat je er niet ziek van wordt.
Kook de mosselen heel kort, zodra de schelpen openstaan zijn ze al klaar.
Gebruik het kookvocht van de mosselen om er weer een lekkere mosselsoep van te maken.

 

Tips:

 

Hoe je de dillepesto maakt, lees je hier*.

Je kunt de crème fraîche vervangen door mascarpone om het nog luxer en romiger te maken.

 

 

Recept Gegratineerde mosselen met dille: