Ik ben gek op gekleurde bietjes en daarom vind je wel een paar recepten hiermee op de site. Vandaag heb ik gele bietjes gekocht en deze in rode bietensap gekookt. De bietjes worden dan mooi rood aan de buitenkant en van binnen zijn ze nog geel. Hiermee heb ik deze heerlijke salade met gele bietjes met burrata en hazelnootdressing van gemaakt. Een feestelijk gerechtje, wat leuk is om te serveren als voorgerecht tijdens een speciaal etentje thuis.

 

Gekleurde bietjes

 

Behalve de bekende rode bieten, zijn er nog witte, gele en chioggia bietjes. Die laatste heeft mooie rode/witte ringen vanbinnen. Het leuke is dat elke kleur biet een andere smaak heeft. De ene is wat zoeter en de andere weer wat aardser van smaak. De gele bietjes zijn milder en zoeter van smaak dan de rode bietjes. Als je ze naast elkaar proeft kan je de verschillende smaken goed waarnemen. Niet alleen zijn deze bietjes heel erg lekker, maar ze zien er ook nog prachtig uit. Vooral als je ze combineert in bijvoorbeeld deze gekleurde bietjes salade met geitenkaas.

 

Bietjes koken

 

Afhankelijk van de grootte en hoe vers ze zijn, kook je de bietjes in 40 tot 60 minuten. Ze moeten niet super zacht worden, maar beetgaar.
En door ze te koken in rode bietensap, worden ze prachtig rood van buiten. Zorg er wel voor dat de bietjes helemaal onder het bietensap staan.
Dit doe je echt om er een speciaal gerechtje van te maken. Hoe langer je ze kookt of laat liggen in het bietensap, hoe meer het rood in de gele bietjes trekt. En omdat ik kleine bietjes had genomen, waren ze aardig rood van binnen geworden, ik vond dit wel mooi zo.

 

Bordopmaak

 

Toen ik de bietjes aan het snijden was om op het bord te leggen, leek het mij leuk om een bietje in dunne plakjes te snijden. Maar ja hoe leg je die plakjes dan op het bord? Al doende heb ik die om de bol burrata gedrapeerd alsof het een bloem is.
Je zou ook eenpersoons bordjes kunnen opmaken en dan ieder een bol burrata met de plakjes biet eromheen kunnen serveren.
Je doet dit als volgt**: snijd de kleine bietjes in dunne plakjes met een mandoline. Gebruik een steekring waar een bol burrata precies in past en vet deze aan de binnenkant een beetje in met olie. Plak de plakjes biet dakpansgewijs aan de binnenkant van de steekring en leg dan de burrata erin. Vouw de plakjes iets naar binnen om de bol heen en trek dan voorzichtig de steekring omhoog.

 

Burrata

 

De Italiaanse burrata is een romige variant van de mozzarella kaas. Het is een witte bol kaas wat – net zoals de echte mozzarella – gemaakt wordt van buffelmelk. Het verschil is dat in de burrata nog extra room in verwerkt is. Niet goed voor de lijn, maar wel overheerlijk.
De kaas vind je sowieso bij een goede kaasboer en sommige supermarkten verkopen het ook. Mocht je de kaas niet kunnen vinden, vervang het dan door mozzarella.

 

Verse kruiden

 

Behalve de rozemarijnzout, heb ik ook nog salie in deze salade verwerkt. Salie heeft een kruidige, warme en een tikkeltje aardse smaak. Ik vind het heel goed passen bij de bietjes.
En als je het even in de olie of boter bakt, wordt het ook nog lekker knapperig.
Kan je geen salie vinden, gebruik dan verse basilicumblaadjes, peterselie of kervel, die hoef je niet te bakken in olie.

 

Tips:

 

Het recept van rozemarijnzout* vind je hier.

Als je geen hazelnootolie kan vinden, vervang het dan door een andere notenolie of door een olijfolie.

De sherryazijn kan je vervangen door een lekkere balsamico.

Je kunt het gebruikte bietensap nog een keertje gebruiken om bietjes in te koken. Of maak er een lekkere bietensoep van. Giet het sap weer in de fles en bewaar deze in de koelkast.

 

 

Recept Gele bietjes met burrata en hazelnootdressing: