Als je gek bent op bietjes, dan moet je beslist eens deze geroosterde bietjes met honing en azijn maken. De bietjes krijgen een intensere smaak omdat je ze in de oven roostert, maar daarnaast krijgen ze nog extra smaak door de honing en azijn. Ik denk zelfs dat iemand die niet van bietjes houdt, dit ook wel lekker zal vinden. Een heerlijk bijgerecht die met de feestdagen niet zal misstaan op tafel.

 

Rode bieten

 

Ik heb voor dit gerecht rauwe rode bieten gebruikt. Je zou gekookte bietjes kunnen gebruiken, maar rauw geroosterd vind ik ze lekkerder. Wat jij maar wilt. Het voordeel van gekookte bietjes is wel dat de oventijd een stuk korter zal zijn (ongeveer 15-20 minuten).
Rode bietjes zijn gezond voor ons. Het rode knolletje met zijn aardse smaak bevat weinig calorieën, zit vol met vitamines, mineralen en antioxidanten.

 

Rode bietjes zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar omdat er een zomer en winter variant van bestaat. De zomerbiet is kleiner en wordt meestal per bosje verkocht, ze worden daarom ook wel bosbiet genoemd.
De winterbiet is een stuk groter en worden los verkocht. De smaken zijn hetzelfde, echter de winterbiet heeft langer nodig om gaar te worden.

 

Je kunt rauwe bietjes koken, maar ik vind het lekkerder om ze gaar te poffen in de oven. Hierdoor krijgen ze een intensere smaak. Ze worden met schil en al verpakt in aluminiumfolie en daarna gaan ze in een hete oven. Als ze zacht zijn haal je ze eruit en laat ze afkoelen. Nu kan je heel makkelijk de schil eraf wrijven.

 

De rode biet is ook een veelzijdige groente, je kunt er heerlijke soep van maken, een salade, een stamppot, verwerken in een pasta of carpaccio.
En ik heb ook nog een feestelijk rode biet tartaartje en een cranberrybietcompote voor je. Die zijn ook leuk om te maken met de feestdagen.

 

Tips:

 

Gebruik wel een goede azijn* hiervoor, zoals een frambozenazijn of een lekkere balsamico.
Van de overgebleven bietjes heb ik een heerlijke salade met geitenkaas gemaakt.

Geroosterde bietjes met honing en azijn

 

Recept Geroosterde bietjes met honing en azijn: